BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Windows og OS X like ille

Lukket programvare farlig og udemokratisk, ifølge Richard Stallman.

I sokkelesten: Richard Stallman, kjent som mannen bak GPL-lisensen, operativsystemet GNU (og ikke minst editoren Emacs) holdt i går foredrag i Oslo.
I sokkelesten: Richard Stallman, kjent som mannen bak GPL-lisensen, operativsystemet GNU (og ikke minst editoren Emacs) holdt i går foredrag i Oslo. Bilde: Marius Jørgenrud
24. feb. 2009 - 16:19

Richard Stallman, grunnlegger og leder av Free Software Foundation (FSF) og hovedarkitekten bak operativsystemet GNU, holdt i går foredrag om programvare og opphavsrett på Chateau Neuf i Oslo.

I kjent stil angrep Stallman proprietær programvare, som han anser for å være uetisk, farlig og en trussel mot demokratiet.

- Står valget mellom å utvikle proprietær programvare eller ingenting bør du avstå fra å lage noe, da gjør du i hvert fall ingen skade. Hvis noen tilbyr meg et aldri så godt, lukket program, ville jeg aldri tatt imot. Dere bør også si nei.

Frihet, blant annet til å studere et programs kildekode eller kopiere filen videre, er den sentrale grunnfilosofien til Stallman og friprog-bevegelsen han startet på 80-tallet.

Denne friheten mener han at Linus Torvalds, mannen bak Linux-kjernen, ga opp under arbeidet med oppdateringen av GPL-lisensen til tredje versjon.

Stallman ble i høst omtalt som en ensporet fundamentalist i et blogginnlegg av Torvalds. Ovenfor digi.no innrømmer Stallman at de er uvenner.

- Ja, forholdet mellom oss er svært fiendtlig. Vi har imidlertid aldri vært venner og har heller aldri jobbet sammen.

Stallman hevder at alt som ikke oppfyller FSFs fire definerte friheter, er å betrakte som proprietære løsninger.

- Windows er verst

En annen viktig grunn til å aldri velge proprietær programvare er ifølge Stallman at den kan innholde ondsinnet kode som spionerer på brukeren, eller begrenser bruken.

Her ble Windows trukket frem som verstingen, selv om han var rask med å tilføye at Mac OS X var «like ille».

- Det virker som en naturlov at proprietære programvareselskap utnytter sin urettferdige makt, helt til de får full kontroll over brukerne.

- Ved hjelp av DRM-løsninger, bakdører og muligheten til å endre programvaren helt uten å spørre deg, har Microsoft skaffet seg totalt kontroll over PC-en din, hvis du da er dum nok til å bruke deres operativsystem.

For øvrig innrømmet Stallman at han ikke liker store selskaper uansett, fordi de etter hans smak ender opp med for mye makt.

Stallman benyttet også anledningen til å lange også ut mot lesebrettene til Amazon og Sony, samt motstandere av fildeling.

- Utgivere tror digital teknologi gir dem anledning til å kontrollere folk. Målet deres er et «pay per view»-univers, som de vil skape ved hjelp av digital rettighetskontroll (DRM).

- Kopibeskyttelse og opphavsrett er forbrukerfiendelige mekanismer som bare begrenser brukernes friheter. Dette er onder som må fordrives, mente han.

Hele piratbegrepet avfeier han like lett, som bare en metode som brukes for å demonisere brukere. «De forsøker å snike seg til at det å hjelpe naboen tilsvarer å angripe skip.»

- All fildeling bør være lovlig. Deling er et gode. Å angripe deling er å angripe selve samfunnet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Ifølge Stallman er frykten for at kunstnere slutter å lage musikk, eller skribenter slutter å skrive bøker som følge av fildeling, helt ubegrunnet.

Disse burde kunne lønnes med innføring av en skattebasert modell, der artister kan få betalt direkte fra myndighetene, foreslo han. For eksempel skatt på internettforbindelse.

- Pengene bør deles ut basert på artistenes popularitet, men ikke lineært. Dette er viktig, da det ellers ikke ville vært effektiv bruk av skattebetalernes penger. Hvis artist A er tusen ganger så populær som artist B, kunne de for eksempel fått ti ganger. Altså litt mer, men ikke enormt mye.

Et annet forslag han trakk frem var innføringen av mikrobetaling for innhold, direkte i medieavspillere av typen «trykk på en knapp og gi ti kroner».

Stallman hevder hardnakket at frivillig betaling er i ferd med å bli en effektiv modell, og viste blant annet til forsøkene fra band som Nine Inch Nails og Radiohead.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.