Mange av dagens pc-er, både stasjonære og bærbare, har en grafikkprosessor integrert i brikkesettet på hovedkortet. Men dette er et fenomen som snart vil forsvinne, mener analyseselskapet Jon Peddie Research.
I en ny rapport, «The Future Of Integrated Graphics», skriver analyseselskapet at andelen andelen leverte grafikkprosessorer som er av den integrerte typen, vil reduseres fra 67 prosent i 2008 til 20 prosent i 2012. Innen 2013 antas andelen å være mindre enn én prosent.
Jon Peddie Research mener ikke at de brikkesett-integrerte grafikkprosesserene vil erstattes av diskrete grafikkløsninger, altså separate grafikkort. I stedet vil man fra slutten av 2009 også kunne velge grafikkprosessorer som er integrert i cpu-en til pc-ene, gjerne på en slik måte at de laget på det samme silisiumstykket. Dette skriver InformationWeek.
Brikker med både CPU og GPU finnes allerede til mobiltelefonmarkedet, men i fjerde kvartal kommer Intel med Arrandale, som er kodenavnet på en prosessor for bærbare pc-er som integrerer grafikkstøtte i den samme pakken som CPU-en, som kalles Westmere.
AMD har også lignende planer, kalt Fusion, men dette vil selskapet ifølge Jon Peddie Research først lansere i andre kvartal av 2011.
Nvidia satser mer på mobilmarkedet med Tegra, som integrerer selskapets grafikkløsninger med en ARM-basert CPU. Men denne kombinasjonen kan også være egnet for små pc-er, slik som netbooks. Men selskapet har så godt som bekreftet at det planlegger å utvikle x86-prosessorer.
Det er også et marked også Via Technologies ønsker å angripe, i samarbeid med datterselskapet S3 Graphics. Selskapene skal dog ikke ha avslørt konkrete konkrete planer om dette ennå.
Les også:
- [04.05.2011] Nvidia taper stort i grafikkmarkedet
- [02.06.2010] AMD demonstrerer helt ny prosessortype
- [24.08.2009] Integrert grafikk i Intels neste prosessorer
- [12.01.2009] Bygger verdens kraftigste grafikkmaskin
- [03.06.2008] Nvidia lanserte utfordrer til Intels Atom
- [18.03.2008] Intel satser på raskere vektorberegninger
- [18.12.2006] AMD tror ikke at mange like kjerner er svaret