BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bretter kretser med nano-origami

Forskere utvikler morgendagens 3D-brikker på japansk vis.

Her har MIT-forskerne etset skolens initialier inn på to flater av en kube som er 800 mikrometer bred. (Foto: Nader Shaar)
Her har MIT-forskerne etset skolens initialier inn på to flater av en kube som er 800 mikrometer bred. (Foto: Nader Shaar) Bilde: Nader Shaar
9. mars 2009 - 15:01

Menneskehjernen bukter seg, noe som gir den en større overflate med plass til flere hjerneceller og nervekontakter enn om den hadde vært glatt.

Kanskje burde også kretskort være riflet? En gruppe forskere jobber nå med å «rynke» kretser.

Lykkes de kan signalveien bli kortere og data overføres langt raskere enn i dag.

Et forskningsprosjekt ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) har utviklet en metode for å brette polymermaterialer i nanostørrelse. På denne måten kan de bygge enkle tredimensjonale nanostrukturer.

Teknologien kan potensielt føre til bedre lagringskapasitet, raskere prosessorer og nye nanofotoniske enheter, ifølge MIT news.

Forskerne kaller metoden for nano-origami, etter den japanske kunsten der papir brettes til tredimensjonale figurer.

Det å få materialet til å brette seg frem og tilbake, som i et trekkspill, skal ha vært blant forskernes største utfordringer. Prosjektet har kommet opp med flere ulike teknikker for å brette nanomateriale.

Blant annet kan tynne gulltråder innkapsles i materialet, som deretter manipuleres ved hjelp av et magnetfelt. En annen metode innebærer å etse inn mønstre i materialet med en stråle av heliumioner.

De brettede formene kan produseres i flere ulike materialer, blant annet silisium, silisiumnitrid og et mykt polymer kalt SU-8.

Forskere fra MIT har utviklet en metode for bygge enkle 3D-strukturer ved å brette syntetiske polymermaterialer i nano- og mikroskala. (Foto: Nader Shaar) <i>Bilde: Nader Shaar</i>
Forskere fra MIT har utviklet en metode for bygge enkle 3D-strukturer ved å brette syntetiske polymermaterialer i nano- og mikroskala. (Foto: Nader Shaar) Bilde: Nader Shaar

MIT-forskerne bruker magnetisme og spenning for å lime sammen flater, men har ennå ikke lykkes med å bygge en kube i nanoformat med tilfredstillende presisjon.

Teknikkene er uansett på et laboratoriestadie, og det kan ta mange år før de er klare for en eventuell industriell utnyttelse. Men det hindrer ikke forskerne i å drømme om hva teknologien kan bli brukt til i fremtiden.

- Vi er i mål med de grunnleggende komponentene. Nå har vi det gøy med å se hvilke muligheter som ligger i teknologien, sier en av studentene som er involvert i prosjektet til MIT news.

MIT har lagt ut en video på Youtube der de demonstrerer hvordan polymermaterialet brettes ved hjelp av et magnetfelt:

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.