Etter at Microsoft lanserte Internet Explorer 7, gjorde selskapet det mulig for webutviklere å laste ned en versjon av Internet Explorer 6 som kjørte i en virtuell Windows XP-instans for selskapets Virtual PC-produkt. Men tilbudet hadde begrenset varighet. Etter en viss dato slittet den virtuelle maskinen å fungere.
Om Microsoft vil gjøre det samme med Internet Explorer 7, nå som Internet Explorer 8 er rett rundt hjørnet, er uvisst. Men webutviklere vil alltid ha behov for å kunne teste sitt arbeid i flere versjoner av den samme nettleseren. Med Internet Explorer må man enten enten bruke flere pc-er, flere operativsystem-instanser på samme pc eller en virtuell pc for å få tilgang til for eksempel IE6 og IE7 på en gang.
Derimot er det mulig å ha flere ulike versjoner av for eksempel Opera og Firefox installert på maskinen. Det er bare å installere dem i ulike mapper eller å benytte portable-utgavene vi tidligere har beskrevet.
Noe som er mindre kjent, er at det finnes installasjonsfrie utgaver av Internet Explorer også. Disse er ikke blitt utgitt med Microsofts godkjennelse eller støtte, men ser ut til å fungere helt fint. Et Google-søk viser at slike utgaver av Internet Explorer har sirkulert i bortimot to år, kanskje enda lenger.
digi.no har lastet ned to slike versjoner av Internet Explorer, henholdsvis IE7 og IE8 RC. Begge fungerer bra, men noen småfeil. Til testing av websider vil de trolig fungere suverent. De inkluderer også Flash 10-plugin.
Hver av IE-utgavene består egentlig bare av én stor, kjørbar fil (43 til 72 megabytes), samt noen informasjonsfiler. I disse filene går det fram at disse versjonene er skapt ved hjelp av VMware-produktet ThinApp.
ThinApp, som tidligere het Thinstall, gjør det mulig å pakke en hel applikasjon og den innstillinger i en enkelt, kjørbar fil som er isolert fra operativsystemet, men som likevel kan utnytte infrastrukturen som tilbys. ThinApp koster penger, men en prøveversjon kan lastes ned fra denne siden.
ThinApp-filene inkluderer et eget, lite, virtuelt operativsystem. De lages enkelt forklart ved at ThinApp tar et øyeblikksbilde av Windows før man installerer programvaren man vil pakke. Så installerer man programvaren. Til slutt tar ThinApp et nytt øyeblikksbilde av systemet. Forskjellene på de to øyeblikksbildene vil stort sett bare være det som skjedde under installasjonen, og det er det som lagres i den pakkede filen man senere kan bruke på enhver Windows-maskin, uten installasjon.
Distribusjonen av de ThinApp-baserte IE-filene er nok ikke noe Microsoft er så glade for, men det mindre sannsynlig at selskapet vil ha mye imot at noen lager filer til eget bruk. Da kan brukeren også være sikker på at ingen har tuklet med programvaren.
Løsningen ser ut til å være så god at Microsoft burde også burde tilby samtlige versjoner av Internet Explorer på denne måten.
Les også:
- [19.03.2009] Microsoft løser IE-problem for webutviklere
- [16.03.2009] Vil fjerne alle gamle nettlesere
- [08.12.2008] Lure-teknikk rammer programvare-bransjen
- [16.01.2008] VMware kjøper spennende virtualisering