JUSS OG SAMFUNN

Telenor påklager overgrep i Ukraina

Domstolene i Sibir er ikke «uavhengige», sier det norske teleselskapet.

18. mars 2009 - 18:08

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Telenor er blitt utsatt for gjentatte overgrep av sin motpart i striden rundt VimpelComs engasjement i Ukraina, hevder den norske telegiganten.

– Det handler ikke noen maktkamp om kontroll i Kyivstar eller VimpelCom. Telenor er blitt utsatt for gjentatte overgrep i lang tid. Det vi gjør nå er å ta til motmakt med de rettslige midlene vi har til rådighet, sa kommunikasjonsdirektør Pål Kvalheim under en presseorientering onsdag ettermiddag.

Situasjonen er mildest talt alvorlig for Telenor. Selskapet er ilagt en bot på 1,7 milliarder dollar av en ankedomstol i russiske Omsk. Som sikkerhet er det tatt arrest i Telenors aksjer i VimpelCom. Aksjene kan bli tvangssolgt før rettstriden kommer opp for endelig behandling i Høyesterett.

– Vanskelig
– Hvis det skjer blir det nok vanskelig å få dem tilbake igjen, for å si det sånn, medgir konserndirektør og leder for Telenors operasjoner i Mellom- og Øst-Europa Jan Edvard Thygesen.

Han redegjorde i detalj for pressen om Telenors engasjement i Russland og Ukraina generelt, og rettstriden rundt russiske VimpelCom spesielt. Telenor blir beskyldt for å ha trenert VimpelComs kjøp av en annen ukrainsk mobiloperatør, URS, og sto i utgangspunktet overfor et krav på 3,8 milliarder dollar etter store tap.

Kjennelsen i Omsk er anket til en høyere domstol i Tyumen med påstand om oppsettende virkning knyttet til aksjene i VimpelCom. Thygesen uttrykker sterk tro på at Telenor vil vinne fram når saken kommer opp i en domstol «som er betraktelig mer uavhengig» enn domstolene i Sibir.

– I disse domstolene finnes det ikke et eksempel på en avgjørelse som er gått i Alfas disfavør, konstaterte han.

Mini-selskap saksøker
Telenor-ledelsen legger ikke skjul på at den tar det for gitt at det til sjuende og sist er interessene til VimpelCom-partner Alfa som blir ivaretatt gjennom rettsprosessen mot det norske selskapet. Det er mini-selskapet Farimex, som er registrert på De britiske jomfruøyene og eier 0,002 prosent av de stemmeberettigede aksjene i VimpelCom, som er motpart i rettsstriden.

Eieren Dmitry Fridman har Telenor aldri møtt fysisk. Han deler etternavn med Alfa-eier Mikhail Fridman – som på sin side har avvist påstander om at Farimex-bakmannen er hans fetter.

– Vi følger det rettslige sporet, men foretrekker en utenomrettslig løsning hvis det er mulig å bli enige. Vi snakker med motparten når vi har behov for det, men jeg vil ikke kommentere om det pågår en prosess med en utenomrettslig løsning for øye, sier Thygesen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.