KARRIERE

77 mister jobben i 1881

Avdelingen i Sortland i Vesterålen legges ned, i strid med et løfte fra næringsministeren.

1. apr. 2009 - 06:24

Sortland/ Oslo (NTB-Peter Tálos): 77 ansatte mister jobben etter at ledelsen i Opplysningstjenesten 1881 har bestemt å legge ned avdelingen i Sortland i Vesterålen.

Nå vil oppgavene fra avdelingen i Sortland bli flyttet over på de gjenværende kontorene i Namsos, Otta, Lærdal, Norheimsund og Fagernes, skriver de ansattes representanter i en pressemelding tirsdag.

– Ikke løgn
Ledelsen i Opplysningen 1881 tok tirsdag kveld kontakt med NTB. De mener de ansatte har brutt avtalen om taushet under drøftelsene om å finne en løsning på situasjonen som har oppstått.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Det er ikke riktig at avdelingen i Sortland er bestemt nedlagt. Beslutningen er ikke formelt fattet, sier kommunikasjonsdirektør Guri Wormdahl til NTB.

Wormdahl vil på den andre siden ikke kommentere spørsmålet om de ansattes opplysninger om nedleggelse og at totalt 77 ansatte mister jobben er løgn.

– Jeg sier ikke at noen farer med løgn, men jeg sier at de har gått ut og sagt at noe er besluttet som ikke er besluttet, sier Wormdahl om fagforeningens pressemelding tidligere på dagen.

Voksne kvinner
Tillitsvalgt Hanne Lise Fahsing i EL & IT Klubb Opplysningen sier til NTB at de ansatte ikke har brutt noen taushetsplikt. Opplysningene om nedleggelse kom fra Nordland fylkeskommune som hadde fått varsel om nedleggelse fra selskapet i henhold til lovgivningen.

– Vi har ikke verken sett eller hørt noe alternativ til å nedlegge i Sortland fra ledelsen. De vil si opp 77 personer og varsler samtidig at selskapet skal ansette 34 nye i fleksible stillinger, det vil si deltidsansatte og vikarer andre steder. Dette er akkurat det vi har kjempet mot, sier Fashing.

Fylkesråd for næring i Nordland, Arve Knutsen (KrF), beklager at Opplysningen på Sortland varsles nedlagt.

– De fleste av de 77 som mister jobbene sine er voksne kvinner. Det er en kjent sak at det ikke er så mange alternative arbeidsplasser å søke seg til, sier Knutsen.

Forbannet
De ansatte er forbannet over beslutningen om nedleggelse og mener politikerne må på banen. De viser blant annet til at daværende næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) lovte flere arbeidsplasser da Telenor fikk lov å selge ned i selskapet for å skaffe kapital til sin utenlandssatsing.

– De tillitsvalgte reagerer sterkt på den brutale prosessen som nå kjøres av ledelsen i Opplysningen 1881 AS. Vi krever reelle forhandlinger med ledelsen, og at den står ved løftene om å bevare alle avdelingene i selskapet. Vi krever også at regjeringen står ved sin «garanti» for at ikke arbeidsplasser legges ned, sier Fahsing.

– Samtidig vil vi peke på at de økonomiske resultatene for 2008 var de beste i selskapets historie, og selskapet har solid egenkapitaldekning, sier Fahsing.

Mindre trafikk
Kommunikasjonsdirektør Wormdahl peker på at antallet henvendelser har sunket med 5 millioner henvendelser siden 2007. Omsetningen er redusert med 30 prosent.

– Vi har behov for en nedbemanning. Vi kan ikke ha flere folk ansatt enn vi har behov for, argumenterer Wormdahl.

Både Nav og representanter fra kommunen var på plass i Sortland tirsdag. Deres oppgave var å orientere seg om hvilke alternativer de ansatte og lokalsamfunnet står overfor. Dette til tross for at det ifølge ledelsen i Opplysningen 1881 ikke foreslå noe endelig vedtak om nedleggelse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.