NRK Brennpunkt har lenge forsøkt å få ut listen over Telenors mobilbasestasjoner, men ifølge NRK har mobilselskapet nektet med henvisning til «sikkerhets- og konkurransemessige forhold».
Et vedtak i Klagenemda for miljøsaker sier at hemmeligholdet er lovstridig.
Telenor på sin side ønsker ikke å bidra til at NRK får listen med bare deres infrastruktur. Selskapet stiller seg derimot åpen for en løsning der opplysningene publiseres i samlet database med alle operatørene, vedlikeholdt av Post- og teletilsynet (PT).
Telenor forteller at de har klaget på nemdvedtaket. Selskapet hadde frist frem til i dag med å kommentere spørsmål som ble reist i saken.
- Bare en brøkdel av sannheten
- Kortversjonen er at vi har vært, og er positive – til at det lages en felles database over basestasjonene i Norge. Men vi har hele tiden hevdet at det blir rart om bare Telenors infrastruktur er med, da får man bare en brøkdel av sannheten, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til digi.no.
Netcom er kjent med saken men ingen har avkrevd tilsvarende opplysninger fra dem. Selskapet er også mer skeptisk til å frigi dette uansett, enn det Telenor synes å være.
- Vi har ikke gitt ut informasjon om hvor våre mobilbasestasjoner er utplassert, men vi kjenner til at Telenor har fått pålegg om dette, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kristensen i Netcom.
Grunnen til at Netcom ikke ønsker å gi fra seg plasseringene oppgis å være sikkerhet og konkurransemessige hensyn.
- Denne infrastrukturen kan være sårbar og bli utsatt for hærverk. Dette er jo nødvendig infrastruktur i samfunnet. Netcom vil imidlertid forholde seg til norske lover og regler. Hvis vi får et pålegg så vil vi selvsagt følge det, sier Kristensen.
Telenors dekningsdirektør er ikke like redd for hærverk her til lands. Å frigi dataene er heller ikke en faktor for konkurransen, mener han.
- Det er heldigvis lite hærverk på utstyr i Norge i dag. Det er et større problem i andre land, som i Bangladesh, der de graver opp kobberet og selger det. Konkurransemessige hensyn var nok et større problem før, i en tidligere fase av utbyggingen, sier Amundsen.
Det er fortsatt ikke klart i hvilken form opplysningene vil bli presentert. Så langt har ingen av mobiloperatørene utlevert opplysninger om baseplasseringene, men begge sier at de er i dialog med PT.
PT-direktør Willy Jensen bekrefter til NRK at allerede har satt i gang arbeidet med å lage en kartløsning som skal være søkbar for publikum.
Problemet for Post- og teletilsynet er at en oppdatert kartløsning fort kan bli dyr, ikke minst forhold til vedlikehold.
- Dette må vi betale selv. Vi hadde håper å få dette ferdig første halvår 2009, men nå har vi ikke lenger noen tidsplan, sier Jensen til Brennpunkt.
Telenor oppgir at de utførte nærmere tusen endringer i sin mobile infratruktur i Norge i fjor. Tallene inkluderer oppsett eller endringer av forsterkere (repeatere), basestasjoner og antenner.
Les også:
- [23.02.2010] Viser alle norske GSM-master
- [05.02.2010] Her er nesten alle basestasjonene
- [03.02.2010] Slutt på hemmelige mobilkart
- [16.07.2009] Post- og teletilsynet avklarer begreper
- [27.05.2009] Skal avsløre norske mobilmaster
- [18.12.2008] Utilbørlig press eller legitim vervekampanje?
- [06.10.2008] - Jeg vet for mye
- [03.10.2008] MTU hevder Oddekalvs anmeldelse er ugyldig
- [02.10.2008] Hevder at MTU lyver
- [01.10.2008] - Oddekalv anmeldte aldri MTU
- [18.09.2008] Oddekalv rev ned «ulovlig» mobilmast
- [01.04.2008] Vil få fram sannheten om stråling og IT-utstyr