RESULTATERFINANS

Sun-aksjen raste bare 23 prosent

Ingen ny bevegelse mellom Sun og IBM, men markedet mener det stadig er håp.

7. apr. 2009 - 08:41

Ingen av finansmediene med gode kontakter i IBM og Sun kunne i går melde om noen som helst bevegelse i oppkjøpssamtalene. Situasjonen er fortsatt den at Sun har avvist et konkret tilbud fra IBM, verdt mellom 9,10 dollar og 9,40 dollar per aksje, og at IBM har reagert på samme måte som Microsoft overfor Yahoo, ved å trekke hele tilbudet. Telefonkontakten mellom partene, som ble nevnt søndag, snakkes det ikke lenger om.

Da børsen stengte fredag, lå Sun-aksjen i 8,49 dollar. I går åpnet den i 6,45 dollar, og avsluttet børsdagen i 6,56 dollar. Det er en samlet nedgang på 23 prosent. Ingen rykte meldte seg for å forstyrre kursen. At aksjekursen fortsatt holder seg godt over nivået mellom 4 og 5 dollar som den lå på før samtalene med IBM ble kjent, tolkes som et tegn på at markedet tror det stadig er håp.

Det het i går at Suns styret var splittet i synet på IBMs tilbud: Toppsjef Jonathan Schwartz ville godta det, mens gründer, styreformann og tidligere toppsjef Scott McNealy fikk flertallet med seg for å avvise det. Dette er ikke offisielt bekreftet – verken Sun eller IBM har kommentert noe av det som er meldt i finansmediene – men det er ikke dukket opp noe som skulle tyde på at det ikke stemmer.

Observatører mener stillingen til Schwartz må være betydelig svekket, og at han kan bli avsatt dersom samtalene med IBM ikke gjenopplives. Noen mener det kan åpne for en gjeninnsettelse av McNealy, mens andre mener det er «latterlig» å spekulere i noe slikt.

I en erklæring fra Sun i går, som er sitert i flere medier men ikke publisert på Suns nettsted, heter det at selskapet «står ved sin ledelse, sin vekststrategi og sine forpliktelser overfor aksjonærene.»

De store aksjonærene i Sun forblir tause: Wall Street Journal har forgjeves forsøkt å innhente kommentarer fra den aller største, Southeastern Asset Management som eier 22 prosent av Sun, og fra Kohlberg Kravis Roberts som har en andel i underkant av 8 prosent.

Analytikerne tror ikke IBM vil høyne budet. De tror Sun nå har spilt seg selv over sidelinjen, og er i en svært vanskelig situasjon. De er først og fremst et maskinvareselskap, men det de mulige oppkjøpskandidatene er interessert i – utenom IBM nevnes HP, Dell og Cisco – er først og fremst programvaren. Før samtalene ble innledet med IBM, skal Sun ha blitt avvist av alle de tok kontakt med for å drøfte et mulig salg. Det pekes også på at IBM på sin side er langt mindre avhengig av å få til noe med Sun, enn for eksempel Microsoft er avhengig av å få til noe med Yahoo.

Ifølge Financial Times er den nest mest sannsynlige muligheten for å få til et salg, å henvende seg igjen til HP. Avisas kilder sier HP kan ikke utelukkes, men at det vil utelukkende være et spørsmål om pris. Den vil antakelig bli lavere enn det IBM kunne tenke seg: HP er minst like lite opptatt av å skaffe seg mer maskinvare som IBM, og har dessuten fortsatt fordøyelsesbesvær etter overtakelsen av EDS, på 13,9 milliarder dollar, det dobbelte av det IBM var villig til å betale for Sun.

Imens melder Sun at de har fått en enorm kontrakt med USAs helse departement: Deres friprogteknologi skal bli legges til grunn for president Barack Obamas sikre intranett innen helsesektoren, med blant annet overgang til elektroniske pasient journaler og andre digitale arkiver. Sun skal bidra med applikasjonsplattformen Glassfish, SOA-plattformen Java Composite Applilcation Platform Suite, og ID-plattformen Java Identity Management Suite. Intranettet skal være i drift, med utveksling av følsom informasjon, innen seks måneder. De første tilkoplede blir fire institusjoner fra det offentlige, og 16 fra privat sektor.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.