BEDRIFTSTEKNOLOGI

Se hva som planlegges i Firefox.next

Mozilla lover mye ny funksjonalitet til neste års Firefox-versjon.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
8. apr. 2009 - 11:35

Allerede før Firefox 3.5 er lansert, har Mozilla begynt planleggingen av oppfølgeren. Den har det foreløpige versjonsnummeret 3.6, men man skal ikke se bort fra nummeret blir endret til 4.0 underveis. Derfor blir den kommende versjonen også kalt «Firefox.next».

Firefox 3.6 har fått kodenavnet «Namoroka», som er en nasjonalpark i Madagaskar. Den skal etter dagens tidsplan bli ferdig i første halvdel av 2010. Men Mozilla er ikke redde for å forlenge utviklings- og testperioden hvis det er behov for dette. Firefox 3.5 er allerede fire måneder forsinket, og noe endelig lanseringstidspunkt er ennå ikke klart. Den fjerde betaversjonen kan trolig ventes om drøyt to uker.

Mens Firefox 3.5 baseres på presentasjonsmotoren Gecko 1.9.1, baseres Firefox 3.6 på Gecko 1.9.2. Dette kan bli den siste versjonen av Gecko. I stedet kommer en presentasjonsmotor som kalles Mozilla 2.

Til tross for at man nok må vente ganske lenge på Mozilla 2, ser det ut til at Firefox 3.6 også blir en betydelig oppgradering. Det er dog ikke gitt at alt som nå nevnes, vil være med når Firefox 3.6 omsider blir ferdig.

Det siktes mot forbedret oppstartstid og forbedringer knyttet til tiden det tar for nettleseren å utføre vanlige oppgaver, for eksempel å åpne en ny fane, å laste en bokmerket side eller ved avspilling av rikt medieinnhold.

I tillegg skal det tas i bruk animasjoner og andre interaksjonteknikker for å redusere forsinkelsen mellom handling og respons, samt for å forbedre den opplevde hastigheten.

En litt kjedelig ting med dagens Firefox, er at man må starte nettleseren på nytt for at nyinstallerte eller oppdaterte nettutvidelser skal kunne tas i bruk. I Firefox 3.6 skal mindre utvidelser og temaer kunne tas i bruk uten omstart.

En del av dette hentes nok fra Personas, et Mozilla Labs-prosjekt som kan testes i Firefox 3.0.x. Personas handler først og fremst om å gjøre det enklere å gjøre Firefox mer personlig ved hjelp av temaer. Et par eksempler på hvordan dette kan se ut, finnes her.

Det foreslås også at nettleseren i større grad tilpasser atferden sin etter brukerens personlige historikk og surfeatferd. Dette skal kunne utnyttes for eksempel ved åpning av nye faner, i forbindelse med søkerelaterte oppgaver, ved utfylling av skjemaer og en personlig portal som kalles «about:me».

Under overskriften oppgavebasert navigasjon, listes blant annet muligheten for å søke blant eksisterende faner. Dersom brukeren har mange faner åpne, vil dette kunne gjøre det enklere å finne fram til den man leter etter.

Søk blant de åpne fanene i Firefox 3.6.
Søk blant de åpne fanene i Firefox 3.6.

Det foreslås også at brukerne skal kunne opprette, lagre og gjennomopprette grupper med faner, samt å utføre filbehandlingsoppgaver, slik som sletting og flytting, i nedlastingsverktøyet.

Det virker også klart at Taskfox, som er kodenavnet på en samling ideer hentet fra Ubiquity-prosjektet, vil bli en del av Firefox 3.6. Målet for Taskfox er å gi brukerne raskt tilgang til informasjon og å utføre oppgaver som normalt krever flere trinn for å fullføre.

Men i motsetning til Ubiquity, som er tilgjengelig som et Firefox-tillegg, er ikke Taskfox en plattform, og den skal ikke knytte brukeren og weben sammen ved hjelp av språk.

Ut fra designeksempler som disse, ser det likevel ut til at Taskfox til en viss grad vil dreie seg om nettopp naturlige språk som brukeren benytter i adressefeltet, som da på en måte omdannes til å bli en kommandolinje. Men foreløpig er dette bare på idéstadiet.

Det planlegges dessuten å utnytte den ledige plassen som oppstår med nye faner. De fleste andre nettlesere utnytter denne plassen ved å tilby lenker til brukerens favorittsider eller annen nyttig funksjonalitet. Nøyaktig hva som kommer i Firefox 3.6 er uklart, men en prototyp fra Mozilla Labs er tilgjengelig på denne siden, som et tillegg til Firefox 3.5.

Støtten for webapplikasjoner skal forbedres. Dette inkluderer støtte for webapplikasjoner som fungerer også når nettleseren ikke har nettilgang. Det planlegges et bedre grensesnitt for å laste opp filer til nettsteder, muligens med dra-og-slipp-funksjonalitet tilsvarende det Firefox-utvidelsen Dragdropupload allerede tilbyr.

Det planlegges også mulighet for at brukerne skal kunne lagre websider som webapplikasjoner, uten at det helt klart går fram hva dette innebærer. Det snakkes også om at funksjonalitet for å flytte webapplikasjoner ut på skrivebordet vil bli inkludert i Firefox 3.6. Dette vil sannsynligvis baseres på Mozilla Labs' eksisterende Prism-prosjekt.

Dessuten er det ønskelig å kunne tilby bedre redigeringsverktøy for å skape rike data på nettsteder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Firefox 3.6 skal også bedre integreres med de operativsystemet den kjøres i, blant annet med Aero Glass i Windows Vista og Windows 7, samt med Aero Peek-funksjonaliteten i Windows 7. Det planlegges dessuten integrasjon med ordbøkene i Mac OS X, og muligens støtte for det globale passordverktøyet Keychain og makrospråket AppleScript.

Det er også grunn til å tro at Firefox 3.6 vil hente funksjonalitet fra Mozilla Labs-prosjektet Weave. Dette er en synkroniseringsløsning tilsvarende Opera Link. Den vil også støttes av en utvidelse av Fennec, mobilversjonen av Firefox, og gjør det mulig å synkronisere bokmerker, passord, historikk og også åpne faner mellom Firefox på ulike enheter.

Det planlegges også mulighet for tagging av mange bokmerker på en gang, og mulighet for å hindre at utvalgte bokmerker og opptegnelser i historikken dukker opp som forslag i Awesomebar.

Dessuten er bedre identitetshåndtering et punkt på listen over ønsket funksjonalitet, sammen med et bedre brukergrensesnitt for håndtering av sertifikater.

Firefox 3.6 er allerede tilgjengelig i en veldig tidlig versjon, a1pre. Noe av den nevnte funksjonaliteten er på plass, men det er ikke tilfeldig at nettleseren på dette stadiet kalles «Minefield». Den er overhodet ikke ment for vanlig bruk, men kan likevel lastes ned fra denne serveren. Nye versjoner blir lagt til der omtrent hver dag.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.