Målet om å sette verdensrekord i såkalt overklokking, eller «trimming», av datamaskin ble nådd under datapartyet The Gathering på Hamar i påsken.
Trimmingen, eller overklokking som er den teknisk riktige betegnelsen, er som ekstremsport å betrakte blant dem som kan regnes som datanerder. En vanlig prosessor, den såkalte hjernen i datamaskinen, yter mellom 2 og 3 gigahertz (GHz). Med overklokking skrus ytelsen opp til omkring det dobbelte og øker dermed maskinens regnekraft betraktelig.
Det var to svensker som sto for prestasjonen. Marcus «Kinc» Hultin og Robert «Crotale» Kihlberg fra selskapet Nordic Hardware innehar nå topplasseringen i klassen «Extreme Preset», med en poengsum på 24.555. I tillegg ble det en andre- og en tredjeplass i to andre klasser.
Den svenske duoen var leid inn av en stor datamaskinprodusent for å forsøke å slå verdensrekorden under årets utgave av The Gathering i Vikingskipet.
- Dette kan sammenlignes med at vanlige biler i dag har en effekt på mellom 100 og 200 hestekrefter, mens bilsportbiler kan ha langt mer enn dette. Vi pleier å si at vi gjør med våre datamaskiner som man gjør med formel 1- eller dragracingbiler i bilsport, forteller Kihlberg. Blant annet brukes flytende nitrogen, med en temperatur på 196 minusgrader, til å kjøle ned komponenter i datamaskinen slik at de ikke skal gå i stykker av påkjenningen.
Overklokkere bruker de beste komponentene penger kan kjøpe. For å nå de høyeste hastighetene, er tilpasning og avansert modifisering en nødvendighet for å kunne utnytte komponentene til bristepunktet.
Datapartyet The Gathering, som ble holdt for 17. gang og i år hadde 5.200 deltakere, ble avsluttet søndag.