Bruken av sosiale nettverk i bedriftene (enterprise 2.0) er fortsatt bare i støpeskjeen selv om analytikere og eksperter lenge har spådd en raskt vekst. David Gurteen mener at om fem år vil alle bedrifter ha sosiale nettverk i en eller annen form.
En fersk undersøkelse fra Forrester mot 3.000 «kunnskapsarbeidere» i store og små selskaper over hele Europa, avslører at bare fem prosent bruker sosiale nettverk. To prosent bruker blogger. Kun én prosent bruker wikier. Wiki betyr rask eller hurtig og brukes for publisering og redigering av nettsider.
Til forskjell fra andre tekstsamlinger på nettet kan flere brukere redigere en og samme artikkel. Wikipedia er det mest kjente eksempelet.
De fleste kunnskapsarbeiderne i Forrester-undersøkelsen var fortrolig med Facebook, Twitter og blogger til privat bruk. Men når man går på jobben er det andre systemer som gjelder. digi.no spør når man kan forvente at bedriftene tar i bruk slike medier for fullt?
IBM har lenge vært en forskjemper for enterprise 2.0 i bedriftene. Ved å dele kunnskap får man raskt tak i den riktige kompetansen og ikke minst nøkkelpersonene som besitter kompetansen.
Bedrifter som ikke våger å dele kunnskap gjennom nettverk, vil ganske enkelt sakke akterut, spår IT-giganten.
Samhandlingsekspert Arne Sigurd Rognan Nielsen og teknisk ansvarlig Marius Juvet forteller hvorfor de mener dette er helt nødvendig til digitv.
- Sosiale nettverk handler om samhandling. Hvis jeg trenger å vite noe om et spesielt tema, kan jeg raskt hente opp en kontakt som jeg har «tagget» inn på akkurat det kompetansefeltet, sier Rognan Nielsen i IBM til digi.no.
Han er en aktiv blogger og har fått en leserskare på 7.000 unike brukere som er som en liten lokalavis å regne.
IBM jobber aktivt ut mot både offentlig og private kunder for løsninger som gjør bedrifter sosiale. For øyeblikket har de en knippe testkunder som prøver ut ulike løsninger.
De typiske bedriftene som ser på slike løsninger er der kompetansen sitter spredt og der kompetansen er selve «råstoffet» i produksjonen. Det kan være banker, ingeniørbedrifter, offentlige virksomheter som ønsker å finne, benytte og dele kompetanse på tvers av grensene som for eksempel samarbeidende kommuner.
Dersom 434 kommuner, 19 fylker og 341 statlige etater kjøper hvert sitt regnskapssystem hvert år, blir dette et lite effektivt bruk av våre skattepenger.
Sosiale nettverk kan også egne seg for høyskoler, universiteter og forskningsmiljøer som ønsker å utvide samarbeidet både innenfor egen institusjon, men også med andre samarbeidende institusjoner.
- Framtidens arbeidstakere vil kreve at denne typen samhandlingsverktøy kan benyttes på jobben fordi de har vokst opp med sosiale nettsamfunn som en del av deres hverdag, framholder Rognan Nilelsen.
Man kan også legge til kolleger i nettverktet ved at man på samme måte som i private sosiale nettverk, sender en forespørsel og ber andre legge deg til i sitt nettverk. Ansatte får hjelp til å styre nettverket og finne ekspertise i virksomheten.
Med widgets kan brukerne skreddersy sin egen hovedside, og legge til linker til eksterne nettsamfunn som Facebook, eller til jobbrelaterte forretningsapplikasjoner.
Her kan du laste ned episoden:
Last ned som mp3-fil (53 787 kB)
Se siste episode av Digi-TV øverst i artikkelen, eller kos deg med en av våre tidligere innslag:
- Internet Explorer 8 beta 2 og første beta av Google Chrome
- IPv6
- OpenOffice.org 3.0
- Fødselsnummeret
- Kan du bli rik som iPhone-utvikler?
- Hva skjer med IT-jobbene?
- IT-språket
- PiratXP utfordrer Windows
- Slipp data fri
- Se hva som skiller Windows 7 fra Vista
- Her er nettmafiaens verste fiende
- Slik nektes konkurrentene innpass på iPhone
- Slik skal Android og Opera slå iPhone
- Dette MÅ du vite om nettskyen
- Uknuselig mobil i kaffekoppen
- Slik kjører digi.no på friprog-systemer
- Hva er Creative Commons?
- Ingen nordmann har gjort mer for weben
- Dette må du vite hvis du blir oppsagt
- Slik virker Microsoft-bordet
- IE8 fjerner behovet for IE6 i bedriftene
- Slik blir du kvitt musearmen
- Hva er god webdesign?
- Slik blir Vikingskipet en ISP