Sverige innførte nylig den såkalte Ipred-loven, som gir rettighetshavere anledning til å kreve personopplysninger fra nettleverandører om personer som mistenkes for ulovlig fildeling.
Samme dag loven ble innført stupte den svenske internettrafikken med 30 prosent. Motstanden mot loven er voksende.
Flere av landets nettleverandører velger å yte motstand mot loven. De ønsker ikke å lagre opplysninger om kundenes IP-adresse.
- Det er et sterkt ønske fra våre kunder og derfor har vi besluttet å ikke lenger lagre opplysninger om deres IP-adresser, sier Tele2 Sverige-sjef Niclas Palmstierna til telegrambyrået TT, ifølge IDG.
Slik loven er utformet kan rettighetshavere, etter en domsavsigelse, kreve informasjon om mistenkte fildelere. Slik kan navn og adresse bak en gitt IP-adresse bli avslørt.
- Loven sier imidlertid ingenting om at nettleverandørene må lagre opplysningene. Dersom de lar være å lagre informasjon om hvem som får tildelt hvilke IP-adresser blir de nye reglene i praksis tannløse, skriver den svenske avisen.
Tele2 er med 600.000 bredbåndskunder den hittil største ISP-en som på denne måten yter motstand mot Ipred-lovverket. Fra før gjør de svenske nettleverandørene Bahnhof og Alltele det samme.
I Norge fikk advokatfirmaet Simonsen konsesjon til å overvåke fildelere i desember 2006. Hensikten var å avdekke ulovlig fildeling. Post- og teletilsynet åpnet nylig opp for at advokatfirmaet kan få utlevert navn på mistenkte pirater dersom retten sier ja.
Datatilsynet har senere sagt at de vurderer å pålegge norske nettleverandører å slette trafikkdata etter tre uker, altså informasjon om hvilke IP-adresser en bruker har besøkt.
Flere har spekulert om ikke nettleverandørene kommer til å gjøre rask sletting av slike data til et konkurransefortrinn.
Les også:
- [19.06.2009] Svensk fildeling skyter fart
- [05.05.2009] Svensk IP-knep et spill for galleriet
- [20.04.2009] Vil stoppe navngiving av fildelere
- [02.04.2009] Skremmer svenske fildelere