FORBRUKERTEKNOLOGI

Opera feiret jubileum med kneippbrød

Nettleseren fyller 15 år. Jon von Tetzchner serverte lunsj på «gamlemåten».

Opera-sjef Jon von Tetzchner minnet selskapets begynnelse for 15 år siden. Utstilt er den gamle PC-en til medgründer Geir Ivarsøy, som også selv kan skimtes bak på bildet. Til høyre er kommunikasjonssjef Tor Odland. (Foto: Per Ervland)
Opera-sjef Jon von Tetzchner minnet selskapets begynnelse for 15 år siden. Utstilt er den gamle PC-en til medgründer Geir Ivarsøy, som også selv kan skimtes bak på bildet. Til høyre er kommunikasjonssjef Tor Odland. (Foto: Per Ervland) Bilde: Per Ervland
28. apr. 2009 - 15:26

I 1994 kikker to utviklere i en av Televerkets forskningsavdelinger på datidens nettlesere og tenker «dette kan vi gjøre bedre».

For femten år siden begynte de to gründerne Jon Stephenson von Tetzchner og Geir Ivarsøy å utvikle nettleseren Opera.

Jubileet ble idag feiret i kantinen ved hovedkontoret til Opera Software i Oslo.

Ikke med bløtkake og Champagne, men med billigkneip og tubeost fra Kiwi – akkurat som i gamle dager.

- God morgen! Det er litt flere her i dag enn når vi startet opp. Da var vi bare to. Støtten er også langt bedre nå. I begynnelsen måtte vi overbevise oss selv at det vi drev med var riktig. Det vil si, vi trodde på det, men vi måtte overbevise alle andre.

Slik åpnet Opera-sjef Jon von Tetzchner seansen, til dundrende musikk, først Ace of Base med «The Sign» og deretter «Alive» fra Pearl Jam - begge store hits fra Operas første leveår.

- Allerede i 1993 satte vi, som de aller første i Norge, opp en webserver. Dette var også blant de første hundre webserverne i verden. På den tiden var Mosaic den mest brukte nettleseren.

- På et tidspunkt lanserte Mosiac en versjon med defekt utskriftsfunksjon. Hadde denne fungert ville trolig ikke Opera Software blitt noe av, mimret Tetzchner.

Etter et halvt års utvikling kom Televerket (senere Telenor) frem til at de ikke hadde behov for en egen nettleser.

- Ingen ville ha oss – to «geeks» som ville konkurrere med Netscape. Det skjønner jeg egentlig ganske godt. Jeg takker Telenor for muligheten de ga oss til å drive prosjektet videre på egen hånd.

Opera-sjefen minnet deretter de ansatte om at de allerede fra dag én tenkte webstandarder og kryssplattform.

- Det vi gjør hos Opera tror jeg er veldig viktig. Weben er altfor viktig til at den kan begrenses til bare noen få mennesker. Foreløpig brukes internett bare av 1,6 milliarder mennesker. Det betyr at fire milliarder ikke er på nett, og det tror jeg vi kan gjøre noe med.

- Det er svært viktig at vi jobber og kjemper for et fritt internett. Det er dette vi kommer til å bli husket for, sa Tetzchner.

Minnet ble også medgründer Geir Ivarsøy, som døde for tre år siden etter lengre tids sykdom. Ivarsøy blir av Tetzchner omtalt som et geni, og mannen som gjorde mesteparten av programmeringen.

Ivarsøys gamle PC med Windows 95 og en gammel versjon av Opera var sågar utstilt på scenen. (Se også tegneseriestripen selskapet har laget for anledningen)

- Jeg husker Geir, Jon og Håkon (Wium Lie, journ.anm) som ydmyke, snille og geniale menn. Snart ble de fulgt av mange nye ansatte. Vi mente det var viktig at de ansatte fikk fikk noe annet enn grandiosa til lunsj, fortalte kultursjef Anne Stavnes i Opera.

Slik spiste vi lunsj i gamledager: Jon von Tetzchner feiret begynnelsen for 15 år siden ved å servere Kiwi-poser med lunsj som de ansatte måtte smøre selv. (Foto: Per Ervland) <i>Bilde: Per Ervland</i>
Slik spiste vi lunsj i gamledager: Jon von Tetzchner feiret begynnelsen for 15 år siden ved å servere Kiwi-poser med lunsj som de ansatte måtte smøre selv. (Foto: Per Ervland) Bilde: Per Ervland

- Hvis dette var bra nok mat for dem, er det bra nok for oss. Vi skal dele, nå skal vi ha piknikk som i gamledager. Dette er norsk basiskost, introduserte Stavnes for de rundt 300 ansatte til stede.

Så ble det rullet inn handlekurver med Kiwi-poser, fulle med billig kneippbrød og ost på tube.

Helt andre boller enn den varme lunsjen dagens Opera-ansatte er vant til, med andre ord.

Digi.no fikk et eksklusivt intervju med Opera-sjef Tetzchner etter feiringen, der han prater mer om begynnelsen og ikke minst fremtiden til det norske IT-selskapet. Intervjuet blir trolig lagt ut i morgen.

Hver pose er nok til fire ansatte, dere må dele maten, fikk Opera-ansatte beskjed om. (Foto: Per Ervland) <i>Bilde: poser 505px</i>
Hver pose er nok til fire ansatte, dere må dele maten, fikk Opera-ansatte beskjed om. (Foto: Per Ervland) Bilde: poser 505px
Opera-ansatte tok med lunsjen ut på verandaen. Fra venstre: Silje Berntsen Bogen, Kristin Mi-Ai Birkeland og Carla Carsenzuola. (Foto: Per Ervland) <i>Bilde: lunsjute</i>
Opera-ansatte tok med lunsjen ut på verandaen. Fra venstre: Silje Berntsen Bogen, Kristin Mi-Ai Birkeland og Carla Carsenzuola. (Foto: Per Ervland) Bilde: lunsjute
Det begynte for femten år siden: Egenproduserte tegneserier med grunnleggerne preget veggene hos nettleser-selskapet i dag. (Foto: Per Ervland) <i>Bilde: Per Ervland</i>
Det begynte for femten år siden: Egenproduserte tegneserier med grunnleggerne preget veggene hos nettleser-selskapet i dag. (Foto: Per Ervland) Bilde: Per Ervland
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra