FORBRUKERTEKNOLOGI

Et vift med mobilen betaler lunsj

Telenor prøver endelig ut trådløs betaling – uten pinkode.

(Foto: Per Ervland)
(Foto: Per Ervland) Bilde: Per Ervland
4. mai 2009 - 15:20

Det har aldri vært morsomt å miste mobiltelefonen, men snart kan det bli enda verre. Dersom du mister eller ødelegger mobilen risikerer du samtidig å gå hjem sulten.

Mobilen og betalingskort er i ferd med å smelte sammen. Norske forbrukere skal få kjøpe varer og tjenester ved å føre håndsettet over en terminal. Enkelt og greit, og i første rekke uten pinkode.

Kortselskapene, bank- og mobilbransjen har snakket om dette i noen år allerede, men først nå har utviklingen kommet langt nok til at dette kan prøves ut i praksis.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Først ut er kaféen i messesenteret Telenor Expo på Fornebu, der Telenor i samarbeid med DnB Nor prøver ut såkalt kontaktløs betaling med mobilen. Testingen skal være den første av sitt slag i Norden.

Det er over halvannet år siden vi først hørte om disse forsøkene. Hvorfor har det tatt så lang tid?

- Vi har kommet en del lenger nå. Først og fremst er det standardiseringsarbeidet som har tatt lenger tid enn forventet. Mobilprodusentene har også brukt lenger tid på å komme med mobiltelefoner som kan brukes til formålet, sier prosjektleder for nye betalingsløsninger Bent Bentsen i DnB Nor til digi.no.

Løsningen baserer seg på Near Field Communication (NFC), en trådløs standard for overføring av data via RFID-sender og -mottaker (Radio Frequency Identification) over avstander på inntil 10 centimeter.

Nokia er så langt eneste mobilprodusent som leverer håndsett med NFC-støtte, men konkurrentene skal komme på banen i løpet av året.

- Det er en rekke aktører som har jobbet lenge med dette og det finnes en del prototyper. De fleste større mobilprodusentene sier at de leverer modeller med NFC i løpet av fjerde kvartal, sier Bentsen.

Målet med testingen er å utvide til utvalgte butikker i Oslo-området i løpet av høsten 2009.

- Det blir en beløpsgrense på 200 kroner. Grunnen til det er at vi i første omgang har lagt opp til betaling uten pinkode, fortsetter prosjektlederen.

- Finnes det alternative løsninger for trådløs betaling?

- De som har kommet lengst er japanerne. De har en proprietær løsning som eies av landets største mobilselskap og Sony. Det vi jobber med er en standardisert global teknologi, som gjør at våre kunder etter hvert vil kunne bruke dette over hele verden.

- Når ser du for deg at denne løsningen blir vanlig i bruk her til lands?

Vanlig først om fem år

- Dette er jo veldig ny teknologi og det er mange aktører som må ut med tilstrekkelig antall terminaler, teleoperatørene må ut med nye SIM-kort som er nødvendig for å få dette til og du har bankene som må på plass med teknologien i sine terminaler. Vi jobber ut fra en tidshorisont om at dette blir vanlig om fem år, forteller Bent Bentsen.

Leder ved FutureSIM-initiativet hos Telenors forskningsavdeling, Lars Ingvard Hoff, har stor tro på at mye av det vi i dag har i lommeboken etter hvert kommer inn på SIM-kortet.

- Du vil for eksempel kunne ha betalingskort, billetter og nøkler i mobiltelefonen. Dette er første skritt mot denne visjonen. Dette prosjektet viser at vi gjennom samarbeid med selskaper innenfor andre bransjer kan være med på å bringe nye, innovative tjenester til kundene våre, sier han i en pressemelding.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.