Denne uken kunngjør foreningen OpenStreetMap Foundation at de har samlet inn penger for å sende en frivillig ildsjel for å kartlegge den karibiske øya Antigua.
Digitale kart er en sterkt ønsket ressurs og benyttes i stadig flere nettbaserte tjenester. Det finnes kommersielle alternativer, men slike passer ikke alle brukere eller formål.
Norske myndigheter har så langt utvist uvilje mot å frigi elektroniske kartdata som forvaltes av Statens kartverk. Fraværet av åpent tilgjengelige digitale kart har ført til fremveksten av brukergenererte initiativ som OpenStreetMap.
OpenStreetMap er en åpen karttjeneste som hovedsaklig er basert på frivillige bidrag. Ildsjeler utstyrt med navigasjonsenheter samler inn kartdata ett GPS-punkt av gangen over hele verden.
Steve Chilton fra Middlesex University, er trukket ut som den heldige vinneren av oppgaven og turen til drømmeøya. Chilton er for øvrig en profesjonell kartograf, og har bidratt mye til OpenStreetMap-prosjektet.
Den britiske kartentusiasten får anledning til å bidra mer nå når han neste måned skal samle inn kartdata fra Antigua i en hel uke.
Det globale kartprosjektet har så langt over 30.000 aktive frivillige som bidrar i dugnaden. Til sammen har de kartlagt over 350 millioner såkalte noder og mer enn 28 millioner ulike veier, ifølge oppdaterte tall.
OpenStreetMaps databaser inneholder altså etter hvert mye data, men fortsatt gjenstår et betydelig arbeid.
Brukerne bidrar ved å tegne inn data ved hjelp av et enkelt brukergrensesnitt, men tjenesten støtter også GPS-sporing og bulkimport av data. Flere institusjoner har dessuten donert kartdata til prosjektet.
Les også:
- [03.08.2010] Bing tar i bruk OpenStreetMap
- [08.05.2009] Skal slå Google på kart
- [16.04.2009] - Offentlige data må frigis
- [15.04.2009] Bør offentlige data være gratis?
- [24.03.2009] Åpen karttjeneste åpner for 3D
- [02.01.2009] Sterk vekst for wikibasert karttjeneste
- [14.12.2007] Stadig mer kartdata lages av brukerne selv