JUSS OG SAMFUNN

Rystet over Giskes kjør mot Datatilsynet

Venstre og IKT-Norge mener departementet må slutte å trenere nye regler for fildeling.

23. juni 2009 - 15:10

I går avslo Datatilsynet å forlenge konsesjonen til Advokatfirmaet Simonsen, der de fikk hjemmel til å overvåke fildelere på nett.

I ettermiddag sier statssekretær Wegard Harsvik (Ap) i Kultur- og kirkedepartementet til NTB at de stiller seg bak sin første anbefaling om å gi konsesjon. Departementet med statsråd Trond Giske i spissen skal derfor skrive et nytt brev til Datatilsynet.

Denne holdningen ryster Venstres nestleder Trine Skei Grande. Også bransjeorganisasjonen IKT-Norge reagerer kraftig.

– Jeg reagerer på at Kulturdepartementet opprettholder sin støtte til at et privat firma skal overvåke nettaktivitet. Det virker nesten som om de vil overprøve Datatilsynet ved å legge press på dem, sier Skei Grande

Hun legger til:

– Generelt mener jeg at det er en skremmende utvikling når private advokatselskaper i praksis synes å få myndigheter som bare politiet bør ha. Venstre er helt klare på at bare politiet skal ha adgang til å be internettleverandører om å utlevere informasjon om sine kunder, og det bare etter en rettslig kjennelse. Jeg hadde håpet at Kulturdepartementet kunne være mer prinsipielle i sin tilnærming.

Grande mener departementets brev grenser mot overstyring av Datatilsynet.

–Datatilsynet skal være en uavhengig vaktbikkje for personvernet, sier Skei Grande.

Venstres nestleder sier det også er oppsiktsvekkende at departementet ikke har kommet videre i arbeidet med å revidere åndsverkloven, og at denne nå er utsatt til 2010.

– Dagens lovverk er for gammeldags til å håndheves. Inntil da bør heller ikke advokatfirmaet Simonsen få fortsette med sin overvåkning av nettet, sier Skei Grande.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

IKT-Norge sier de ser på Datatilsynets beslutning om å nekte videre konsesjon til Simonsen som en «viktig milepæl for å sikre et velfungerende internett».

– Det er opplagt for de fleste at ulovlig deling av åndsverk må håndteres, men det må skje uten at grunnleggende rettsprinsipper settes til side, sier prosjektleder Torgeir Waterhouse.

IKT-Norge er «meget skeptisk» til Simonsen får fortsette å overvåke mens klagen behandles.

– Det vil være oppsiktsvekkende dersom Personvernnemda gir dem medhold, sier Waterhouse. – IKT-Norge støtter Datatilsynet i at denne saken trenger en skikkelig politisk behandling. Saken har flere sider, og det er viktig at rettsikkerheten, personvernet og tillitten til både internett og kommunikasjonsleverandørene ikke undergraves.

IKT-Norge sier de forventer at norske politikere støtter Datatilsynets vurdering.

– Post- og teletilsynets kom i april med tydelig beskjed om at ISP-ene ikke har anledning til å bruke kunderegistre til å sende advarselsbrev på vegne av Simonsen advokatfirma. Gårsdagens beslutning fra Datatilsynet er nok en viktig presisering av at internett er en del av samfunnet og at mistanke om lovbrudd skal behandles deretter.

Bransjeorganisasjonen er «veldig fornøyd» med at det blir klargjort at det er politiet, og ikke private aktører som skal etterforske mistanke om opphavsrettskrenkelser.

IKT-Norge sier videre at det er viktig for både rettighetshaverne og hele kunnskapssamfunnet at politiet og rettsvesenet prioriter saker der opphavsretten brytes, slik at artister og forfattere føler seg trygge på nye digitale medier og distribusjonsformer.

– Det er helt avgjørende for å bekjempe opphavsrettskrenkelser at rettighetshavere for alle typer innhold setter stort trykk bak å tilby innholdet sitt i innovative tjenester som for eksempel Spotify og norsk utviklede Wimp sier Waterhouse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.