FORBRUKERTEKNOLOGI

Tilbyr gratis virtuell pc for alle

Et israelsk-palestinsk firma lanserer beta av «global hosted operating system», G.ho.st.

15. juli 2009 - 08:51

I mai 2007 omtalte digi.no prosjektet G.ho.st, et samarbeid mellom en israelsk entreprenør, Zvi Shreiber (også kalt Zvi Schreiber), og hans palestinske partner Tareq Maayah. Ideen var å tilby en virtuell pc tilgjengelig gjennom en hvilken som helst nettleser.

Alfa-utgaven som var tilgjengelig for to år siden var ikke spesielt overbevisende, fordi alt gikk ulidelig tregt.

I går ble en beta-utgave lansert, på adressen http://g.ho.st. Den går atskillig bedre.

Tanken er besnærende: Man får en fullverdig arbeidsflate bare ved å taste g.ho.st (g.ho.st/mobile fra en mobiltelefon), der alle slags verktøy, applikasjoner, tjenester og dokumenter er tilgjengelige gjennom nettskyen («cloud computing»). Likheten i tankegangen mellom G.ho.st og Googles Chrome OS er klar.

G.ho.st tilbyr en ordning for tilgang til andre webapplikasjoner, som gjør at man slipper å logge seg inn på hver av dem for seg, med andre ord: «single sign on». Den integrerer flere tjenester direkte, som den web-baserte kontorpakken Zoho. Foretrekker man for eksempel Google Docs, kan dokumenter derfra lagres direkte i G.ho.sts virtuelle filsystem, med egenskaper som mapper og snarveier. Zoho leser og skriver også Microsoft-formater.

Web 2.0-applikasjoner har flere åpenbare fordeler. For eksempel oppdaterer de seg selv: Man behøver ikke bekymre seg for at man ikke har fått med seg alle fiksene for alle sårbarhetene. Man trenger ikke installere programmer for å bruke dem, man behøver ikke tenke på å skille mellom bruker- og administratorrettigheter, og man slipper frykt for å kapres og misbrukes som zombie i et botnet.

Det virtuelle filsystemet forvaltes i et samarbeid med Amazon Web Services: Det gir rimelig garanti for at filer ikke kan gå tapt, og man behøver ikke å bekymre seg for sikkerhetskopier. Hver bruker har 15 gigabytes til rådighet. G.ho.st tilbyr en synkroniseringsordning for dem som også vil ha lokalt lagrede mapper.

G.ho.st tilbyr typiske personlige verktøy som mediespiller, fotoredigering, e-post, avtalebok, og kontaktlister. E-posttjenesten gir en e-postadresse av typen minGhostID@g.ho.st, og kan settes opp slik at den fanger opp e-post adressert til brukerens øvrige e-postadresser.

En egen nettleser er en selvfølge for en tjeneste som G.ho.st: Det er der man har alle sine bokmerker og personlige innstillinger, og det er der man har informasjonskapslene («cookies») som gjør at man blir gjenkjent der man ønsker det. Bruker man en offentlig pc for å få tilgang til G.ho.st, er man sikker på at man ikke legger igjen spor, annet enn at man har vært innen denne ene tjenesten.

G.ho.st er gratis, forutsatt at man holder seg til de avmålte 15 gigabytene.

Forretningsmodellen henter ikke inntekter fra reklame, men fra «avtaler med tilbydere». Det er ikke sagt noe om hvilke tilbydere dette kan være.

Den spesielle politiske situasjonen i Midtøsten har gjort det vanskelig for utviklerne av G.ho.st.

Israelske Shreiber har ikke tilgang til Ramallah som ligger i forbudt, okkupert territorium på vestbredden av elven Jordan. De nærmere 30 palestinske ingeniørene i G.ho.st har på sin side store problemer med å få innreisetillatelse til Israel, og møter de typiske praktiske hindringene mot å nå fram etter et normalt tidsskjema når de faktisk får det.

Derfor er G.ho.st utviklet gjennom videokonferanser, eller i halvt hemmelige møter på kaféer i ørkenen, heter det.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra