I våres ble det klart at Canadas fordums telestolthet, Nortel, måtte brytes opp, og at delene måtte ut på billig salg. I juli ble det så meldt at svenske Ericsson har inngått avtale om å kjøpe Nortels enhet for mobilsystemer for 1,13 milliarder dollar.
Salget har vakt bred motstand i Canada, der det pekes på at avansert teknologi utviklet ved hjelp av offentlige subsidier, havner på utenlandske hender. Det siktes særlig til Nortels verdifulle LTE-patenter. LTE vinner fram som standard for såkalt 4G mobil, og LTE-patenter kan bli svært inntektsbringende.
Etter kanadisk lov (Investment Act Canada) skal utenlandske oppkjøp av kanadisk-eide ressurser med bokført verdi på over 312 millioner kanadiske dollar granskes av nasjonale myndigheter. Regjeringen nekter å granske avtalen, under henvisning til at ressursene det er snakk om, har en bokført verdi på 149 millioner kanadiske dollar.
En annen kanadisk teknologistolthet, Research In Motion (RIM, kjent for Blackberry), har protestert på ulik vis, uten å komme med noen direkte utspill i den juridiske prosessen som styrer Nortels løpende drift, siden selskapet teknisk sett er konkurs. RIM kunne ha påklaget Ericsson-avtalen, men hadde ikke gjort det da fristen gikk ut i forrige uke.
Det RIM har gjort, er å rette krav til den kanadiske regjeringen. De mener at kjøpet må stanses under henvisning til Canadas nasjonale sikkerhet. De mener også at mobilenheten er verdt langt mer enn det som kommer fram i Nortels regnskaper, og at selve bokføringen må granskes.
RIM hevder også at de på utilbørlig vis ble hindret fra å fremme et alternativt bud på Nortels mobilenhet.
Kanadiske medier mener det er lite sannsynlig at myndighetene etterkommer kravene fra RIM.
RIM har selv interesse av å overta Nortels LTE-patenter, både for å redusere egne utviklingskostnader, og for å tjene penger på lengre sikt.
Les også:
- [25.11.2009] Ericsson kjøper mer av Nortel
- [18.09.2009] Avfeier innvendinger mot Nortel-salg
- [27.07.2009] Ericsson erobrer Nord-Amerika
- [22.06.2009] Nortel brytes opp, og delene selges billig
- [12.05.2009] Nortel sliter med å få solgt seg
- [03.03.2009] Nortel med ryggen mot veggen