Det ble seint fredag kveld klart at forliket som Google inngikk i oktober i fjor med forfatterforeningen Authors Guild og forleggerforeningen Association of American Publishers om digitalisering av bøker, må revideres på vesentlige punkter før den kan godkjennes i det amerikanske rettssystemet.
Årsaken er at USAs justisdepartement leverte et 32-siders skriv (pdf) som anbefaler domstolen å avvise forliket i sin nåværende form, og oppfordre partene å reforhandle det slik at det samsvarer med opphavsrettslover og antitrustlover, samt med regelverket for forlik i felles søksmål. Det er første gang departementet gir sitt syn til kjenne. For ti dager siden kom Marybeth Peters, sjefen for US Copyright Office, med tilsvarende innvendinger.
Juridiske eksperter sier til amerikanske medier at det nå er praktisk talt utelukket at domstolen, ledet av dommer Denny Chin, vil godkjenne forliket i sin nåværende form. Representanter for partene bekrefter at samtaler er på gang med tanke på å imøtekomme departementets innvendinger.
Dommeren arrangerer en høring 7. oktober. Det antas at han vil følge opp departementets anbefaling, og be partene komme tilbake med et reforhandlet forlik. Det kan ta flere måneder før et reforhandlet forlik kan godkjennes.
I sitt skriv understreker departementet at forlikets hensikt – å gjøre mange millioner utgåtte bøker tilgjengelig i digital form – er prisverdig. Innvendingene går ut på at forliket i sin nåværende form gir Google for stor makt, og at visse grupper rettighetshavere ikke er tilstrekkelig ivaretatt. Det skinner også gjennom at myndighetene mener avtalen overskrider grensene for hva et privat forlik kan omfatte, fordi det i praksis bygges et nytt juridisk rammeverk for digitale bøker. Slikt hører inn under lovgivere og utøvende myndigheter.
Forliket gjelder bare USA, men har vakt harme i flere EU-land fordi det fastsetter vilkårene for utenlandske bøker uten at utenlandske forfattere eller forleggere er blitt hørt.
Departementet gir flere signaler om hvilke endringer som må gjøres. Det må komme bedre ordninger for utenlandske forfattere og forleggere. I stedet for å gi Google eksklusive rettigheter til digitale utgaver av alle utgåtte bøker med mindre forfatteren eksplisitt kommer med innvendinger, må Google innhente tillatelse fra hver forfatter. Videre må ikke Google få eksklusiv rett til å distribuere digitale bøker i USA, og til fortjeneste på avledede tjenester som søk. I stedet må det etableres en ordning der konkurrentene kan få tilgang til bokdatabasen.
Les også:
- [10.11.2009] Forlenget frist for «tidenes bokavtale»
- [25.09.2009] Google-høring utsatt
- [23.09.2009] Enige om å reforhandle Googles bokavtale
- [11.09.2009] Mener Google undergraver opphavsretten
- [09.09.2009] Duket for kraftig oppgjør om Googles bokavtale
- [29.10.2008] Google har gjort tidenes bokavtale