KARRIERE

EU sier «ja» til å subsidiere Dell

Dell får statsstøtte for å flytte arbeidsplasser fra Irland til Polen.

EU godtar statssubsider som innebærer at arbeidsplasser blir flyttet fra ett EU-land til et annet. Bildet er tatt i 2007, på Dells produksjonsanlegg i Limerick som nå legges ned.
EU godtar statssubsider som innebærer at arbeidsplasser blir flyttet fra ett EU-land til et annet. Bildet er tatt i 2007, på Dells produksjonsanlegg i Limerick som nå legges ned.
24. sep. 2009 - 08:06

EU-kommisjonen godkjente i går statssubsidier på 54,4 millioner euro – 485 millioner kroner – som Polen har gitt til Dell for å bygge et produksjonsanlegg i Lódz, en industriby med særlig store utfordringer, mye arbeidsløshet og lav levestandard.

Anlegget i Lódz har vært operativt siden januar i fjor og sysselsetter 1700. Etter planen skal kapasiteten gradvis økes slik at anlegget får 3000 ansatte. Samlet sett utgjør anlegget en investering på 190 millioner euro.

Statssubsidiene til Dell har vært gransket av EU-kommisjonen siden desember i fjor. EU har strenge regler for hva slags subsidier som kan tillates.

I en erklæring fra EU-kommissær Neelie Kroes, som har ansvaret for å håndheve EUs konkurranseregler, heter det at statsstøtten er godkjent fordi anlegget bidrar så mye til å skape arbeidsplasser og til utvikling i et vanskeligstilt område, at det oppveier enhver potensiell negativ virkning.

Etableringen i Lódz fikk Dell til å legge ned et tilsvarende anlegg i Limerick i Irland, der 1600 allerede har mistet jobben og ytterligere 400 har fått oppsigelsesvarsel og blir arbeidsløse fra utgangen av januar. EU har bevilget 14,8 millioner euro – 132 millioner kroner – for å kompensere arbeiderne som blir rammet.

I tillegg til de Dell-ansatte, vil nedleggingen i Limerick føre til 840 tapte arbeidsplasser i lokale underleverandører, ifølge uttalelser fra Dell tidligere i år, gjengitt i Associated Press.

Dell beholder 1000 ansatte i Limerick for forskning og utvikling, samt koordinering av produksjonsanlegg i Europa. I tillegg har selskapet 1300 ansatte i et europeisk senter for markedsføring og salg i Dublin.

Før nedleggelsen i Limerick var Dell Irlands nest største arbeidsgiver i privat sektor. Ifølge økonomiske analyser støtte hver arbeidsplass i Dell opp om fire til fem andre arbeidsplasser.

Hovedtillitsvalgt for Dell-arbeiderne i Limerick, Denis Ryan, sier til avisa Irish Examiner at «dette er et slag i trynet fra EU til oss».

– De fikk skattebetalernes penger for å komme til Irland, og når det tar slutt popper de videre til Polen. Når subsidiene tar slutt i Polen, vil da EU hjelp dem videre til et annet land?

Om noen uker skal Irland holde en folkeavstemming om Lisboa-traktaten. Folkeavstemmingen avgjør i praksis om traktaten, en reformpakke for smidigere og mer demokratisk styring av EU, blir satt ut i livet.

Politiker-uttalelser til den irske avisa tyder på at nei-siden vil utnytte Dell-saken for det den er verdt.

En talsperson for Labour, Jan O'Sullilvan, sier at hele ideen om pengestøtte til et selskap for å flytte arbeidsplasser fra ett EU-land til et annet er «meningsløs».

Nei-aktivist Declan Ganley sier fordelingen av 55 millioner euro til Lódz og 15 millioner euro til Limerick er en fornærmelse til alle Dell-arbeiderne som nå blir arbeidsløse, og at Irland bør sørge for å bevare mest mulig av sin nasjonale suverenitet framfor å la Brussel bestemme stadig mer.

Les mer om Dells produksjonsanlegg i Limerick i reportasjen nedenfor, fra 2007.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra