I sommer har den offentlige debatten i flere land vært preget av utspill fra platebransjen og artister om at teleoperatører må ta over ledelsen av kampen mot ulovlig fildeling.
Platebransjen legger til grunn at enhver fil som deles er et salg som går tapt. Tapsbeløpene de opererer med er følgelig skyhøye, selv om undersøkelser tyder på at mesteparten av musikken som lastes ned og installeres på små mediespillere, aldri lyttes til. (Se Fildeling er bra for hele samfunnet.)
Den britiske teleoperatøren BT – samme status i sitt hjemland som Telenor i Norge – har kontret disse påstandene med en egen beregning om hva det vil koste dem å etterkomme musikkbransjens krav.
Ifølge mirror.co.uk har John Petter, sjef for forbrukeravdelingen i BT, regnet ut at den årlige bredbåndsavgiften til hver husstand i landet må økes med 24 pund for å dekke inn økte daglige utgifter på én million pund.
Tiltakene mot piratkopiering vil altså koste 365 millioner pund i året, skyhøyt over de 200 millioner pund som platebransjen sier de taper hvert år på ulovlig fildeling i Storbritannia.
Petter og BT trekker den konklusjonen at platebransjens krav er urimelige.
– De har drevet hard og effektiv lobbyvirksomhet, men det betyr ikke at de har rett. Påstandene deres er melodramatiske, og bygger på at folk ville kjøpt all musikken som lastes ned ulovlig. Det er tullprat.
Pirate Bay og liknende nettsteder skal ha rundt 7 millioner brukere i Storbritannia. Petter sier BT respekterer opphavsretten, og peker på at lover og tiltak finnes for å håndheve dem. Men da må opphavsrettshaverne selv ta affære og risikere å antagonisere sitt eget publikum, i stedet for å forsøke å få en tredjepart til å ta møkkajobben.
Petter legger til at dersom man utvikler teknologi for å bekjempe pirater, vil det føre til et kappløp der fildelerne i sin tur blir enda mer sofistikerte. Man vil ende opp med å bruke milliarder uten at det har noen innvirkning på omfanget av ulovlig fildeling, sier han.
Les også:
- [08.07.2010] Pirate Bay er hacket
- [15.03.2010] Anker ikke Pirate Bay-dom
- [26.02.2010] Ny referansegruppe om ulovlig fildeling
- [03.11.2009] - Nettpirater kjøper mest musikk
- [27.10.2009] EUs fildelere kan fratas nettilgang
- [23.10.2009] EU vil rydde opp i digitalt innhold
- [23.06.2009] Fildeling er bra for hele samfunnet