Startskuddet for tidenes største puslespill i norske mobilnett går nå.
Arbeidet med å rydde opp i dagens GSM-bånd, 900 MHz-båndet begynner mandag 5. oktober. Det melder Post- og teletilsynet (PT) i samarbeid med mobilnetteierne.
Hensikten er å gå fra GSM til såkalte teknologinøytrale tillatelser. Bedre 3G-mobildekning i distriktene nevnes som en av gevinstene.
Det norske GSM-nettet har, siden utbyggingen startet i 1991 og åpningen i 1993, vært låst til 900 MHz-båndet. Senere kom egen konsesjon også på 1800 MHz-båndet.
900 MHz-båndet har betydelig større rekkevidde enn 2100 MHz-båndet som mange mobiloperatører i dag benytter for sine 3G-tjenester.
- Det som endres nå er at det legges til rette for at 900 MHz-båndet kan brukes til mer enn bare GSM. Det blir opp til oss som operatør å velge hva vi vil bruke det til, forklarer dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til digi.no.
Frekvens-dugnaden innebærer at Telenor, Netcom og Mobile Norway må flytte sine tjenester blant frekvensene, slik at de kan utnytte 3G i frekvensbåndet som tidligere kun var forbeholdt GSM.
Amundsen forteller at de fortsatt kommer til å satse på GSM, men at fokuset fremover vil være å benytte 3G i 900 MHz-båndet. Før dette kan skje må dugnaden ferdigstilles. Etter planen vil endringene være klare i uke 10 neste år, altså tidlig i mars.
- En av grunnene til at vi fortsatt vil satse på GSM er at det er en del husalarmer, bilalarmer, båtalarmer og betalingsterminaler som fortsatt bare er tilpasset GSM. Dessuten har halvparten av kundemassen vår mobiltelefoner som kun støtter GSM, sier Amundsen.
Telenors dekningsdirektør forteller at det kan bli forstyrrelser for kundene i forbindelse med endringene, men målet er at ingen skal merke noe.
- I praksis må vi koble ned basestasjonene i 1-2 minutter. Av erfaring vet vi at når dette gjøres med mange tusen basestasjoner og repeatere så kan det medføre utfall. Vi håper det ikke skjer, men jeg kan selvfølgelig ikke utelukke det.
Til sammen snakker vi om rundt 10.000 punkter som skal endres. Telenor har nærmere 6.000 av disse.
Byttingen av frekvens skal foregå om natten. 3G-nettet og tilhørende tjenester blir ikke berørt, ifølge Amundsen.
Les også:
- [16.10.2009] Vraker 2 Mbit/s kobberkabler
- [28.07.2009] EU-vedtak åpner for billigere 3G-utbygging