IT-NORGE

Frykter Norge blir en IT-filial

DND-leder Berit Svendsen reagerer på Skryseths utspill.

6. okt. 2009 - 13:45

IT er en av Norges viktigste næringer, men det gjenspeiles i stadig mindre grad på Oslo Børs. En rekke norske IT-bedrifter har havnet på utenlandske hender de siste årene.

Nokia slukte Trolltech, Fast Search & Transfer glapp til Microsoft og nå sist kom meldingen om at Tandberg trolig går til Cisco.

- Det er positivt, sier Hege Skryseth i sitt første intervju med digi.no som påtroppende sjef for Microsoft i Norge.

Andre mener utviklingen går i helt feil retning.

- Norge blir et filialland for kunnskapsbasert industri, mener styreleder Berit Svendsen i Den Norske Dataforening, foreningen som samler over 10.000 IT-profesjonelle i faglige nettverk.

Svendsen synes også at det er spennende og flott at norske IT-selskaper er attraktive på det internasjonale markedet. Hun forstår at det lokker å bli del av IT-giganter som Microsoft eller Cisco.

- Likevel synes jeg det er fryktelig trist at ikke Norge som nasjon klarer å bringe selskapene ut alene. Resultatet er at vi blir en filial, og så tas beslutningene andre steder. Det er mitt syn, og det bare forsterkes når det ene selskapet etter det andre selges ut.

Ønsker seg flere IT-eventyr

Svendsen leder i dag Telenor-eide Conax og var tidligere del av konsernledelsen i Telenor. Forskjellen mellom Telenor og resten av landets IT-virksomheter er nå større enn noensinne, peker hun på.

- Med Telenor har vi klart det, det er et norsk industrieventyr, men jeg ønsker meg flere. De største norske IT-selskapene som var notert på Oslo Børs er nå borte. Det er en veldig synlig trend at selskapene bare selges ut. Jeg savner debatt om denne utviklingen.

Svendsen mener bildet er komplekst, og understreker at det ikke er DNDs eller hennes rolle å blande seg inn i en diskusjon om formueskatt. Likevel mener hun noen snart må se på hva som skal til for å ta vare på norske IT-bedrifter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- I noen tilfeller skjer dette fordi det ikke finnes tilstrekkelig risikokapital for å dra selskapene videre. I andre tilfeller evner ikke norske selskaper å bygge tilstrekkelig salgs og distribusjonsapparat for å nå ut i det internasjonale markedet. Jeg tror det er en kombinasjon av flere ting som gjør at selskapene selges.

Utfordringen går først og fremst til politikerne.

- For politikerne er det viktig å se hvordan Norge skal se ut i 2020. Er det IT vi skal satse på? Jeg ville sett på hva slags rammevilkår næringen har. Hvis ikke vil dette bare forsterke seg i fremtiden.

Dataforeningen er normalt mest opptatt av IT som fagområde, men organiserer også IT-politiske råd med næringslivsledere fra bransjen.

- Vi er generelt opptatt av at Norge og norske bedrifter og forvaltning går foran når det gjelder bruk av IT. Vi ønsker å synliggjøre mulighetene og komme med råd om hvordan man bør styre IT-utviklingen, sier Berit Svendsen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra