Klokken seks lokaltid sist fredag ble toppsjef Raj Rajaratnam i hedgefondet Galleon Group arrestert i sitt hjem i Manhattan, noen timer før han skulle ta flyet til London. Rajaratnam, en av USAs rikeste menn, er siktet for innsidehandel i en sak som USAs føderale politi FBI betegner som den største innsideskandalen på Wall Street siden 1980-tallet.
Fem andre ble arrestert samtidig med Rajaratnam, blant dem Robert Moffat, 53 år gammel senior visepresident i IBM, med stillingen som «Group Executive, Systems and Technology Group», altså øverste ansvarlig for IBMs satsing innen maskinvare.
Moffat beskrives som «ur-IBM-er»: Han begynte i selskapet i 1978, arbeidet seg sakte men sikkert oppover i hierarkiet. Han oppfattes som en av toppsjef Sam Palmisanos nærmeste fortrolige, og har vært nevnt som mulig arvtaker etter Palmisano.
Professor ved Harvard Business School, Rosabeth Moss Kanter, sier til Wall Street Journal at hun er «forbløffet» over arrestasjonen, gitt IBMs verdibaserte kultur som hun framhever som eksempel til etterfølgelse i et inngående studium av flere vellykkede amerikanske konsern, utgitt under tittelen Supercorp.
Siktelsene mot de seks arresterte går ut på ulovlig sammensvergelse for å tjene penger ved å handle med verdipapirer. Rajaratnam betegnes som hovedpersonen, og skal ha tjent opp mot 20 millioner dollar for sitt hedgefond, med utgangspunkt i innsideinformasjon hentet fra et bredt kontaktnett. Galleon Group har satset spesielt på teknologiselskaper, og har tjent gode penger på kjøp og salg av aksjer i blant annet Google, Akamai og AMD.
To av de arresterte, Mark Kurland og Danielle Chiesi, er tidligere ledere i Bear Stearns, investeringsbanken som utløste finanskrisen da de gikk over ende i fjor. Kurland og Chiesi gikk til hedgefondet New Castle, og skal ha tjent store beløp i blant annet Sun- og IBM-aksjer på å hente inn og utveksle innsideinformasjon med Rajaratnam og Galleon Group.
De to siste arresterte er tidligere Intel-ansatt Rajiv Goel og McKinsey-konsulent Anil Kumar.
Ifølge siktelsen mot Goel skal han ha tatt kontakt med Rajaratnam i mars 2008 for å tilby tips om en Intel-investering i Wimax-selskapet Clearwire, mot hjelpe til å skaffe seg en bedre jobb. Informasjon fra Goel skal ha gjort det mulig for Rajaratnam å realisere en gevinst på 579 000 dollar i handel med Clearwire-aksjer.
Kumar fra McKinsley ble hyret inn av AMD for å arbeide med selskapets reorganisering. Han var selv investor i Galleon, og skal ha gitt både Rajaratnam og Chiesi i New Castle tips om Akamai og AMD.
Rollen til IBM-eren Moffat skal først og fremst ha vært å holde Chiesi à jour med den interne utviklingen i IBM og den nære samarbeidspartneren AMD, og tipse henne i forkant om utviklingen i Sun som han fikk kjennskap til gjennom forhandlingene mellom Sun og IBM sist vinter, som munnet ut i IBMs tilbud om å kjøpe Sun i mars i år. New Castle skal ha tjent minst 1,4 millioner dollar på disse tipsene: Siktelsen nevner en handel med Sun-aksjer med en gevinst på 900 000 dollar, og en handel i IBM-aksjer med en gevinst på 500 000 dollar.
Moffat skal personlig ikke ha tjent noe på tipsene til Chiesi.
IBM har nektet å kommentere siktelsen mot Moffat, og vil ikke si noe om hans aktuelle forhold til selskapet. Hans offisielle biografi og bilde er imidlertid fjernet fra IBMs nettsted, og er heller ikke tilgjengelig gjennom Google cache.
Moffat kom i det internasjonale rampelyset i 2000 da han fikk ansvar for IBMs pc-avdeling. Han brukte halvannet år på å gjenopprette lønnsom drift. Tre år seinere tok han initiativet til, og organiserte salget av pc-avdelingen til det kinesiske statseide selskapet Lenovo.
Mye av bevismaterialet mot Moffat og de andre arresterte og siktede i saken bygger på avlyttede telefonsamtaler. Det som er offentliggjort, inneholder flere saftige replikker og sekvenser som knytter salg og kjøp av aksjer i ulike selskaper til innsideinformasjon. Andre bevis er vitner som står fram i bytte mot redusert straff. Siktelsen beskriver Moffat som «venn» av Chiesi.
Les også:
- [02.11.2009] Toppsjef forlater IBM etter siktelse