Et amerikansk regjeringsorgan, US-China Economic and Security Review Commission, vil i løpet av kvelden publisere på sitt nettsted den nyeste i serien av årlige rapporter om sikkerhetsmessige følger av USAs stadig økende handel med Kina. Kommisjonen ble etablert i 2000. Rapportene stiles til den amerikanske kongressen.
Foreløpig er Wall Street Journal alene blant amerikanske medier om å gjengi lekkasjer fra rapporten, ledsaget av uttalelser fra navngitte kilder, blant dem kommisjonens nestleder Larry Wortzel.
Referatet i avisa tyder på at årets rapport inneholder mange av de samme temaene og vurderingene som fjorårets, se artikkelen Slik forbereder Kina seg på kyberkrig, men med noe større fokus på pågående industrispionasje.
Det heter i rapporten at den kinesiske kyberspionasjen har nådd et så stort omfang at USA har problemer med å reagere. Rapporten inneholder en detaljert gjengivelse av et særdeles omfangsrikt angrep mot et ikke-navngitt amerikansk selskap, og slår fast at den kinesiske regjeringen må ha hatt en finger med i spillet, og til og med ha gått så langt som til å «orkestrere» angrepet.
Avisa siterer kommisjonens nestleder Larry Wortzel slik:
– Tilfellet er helt klart kontrollert og styrt med et spesifikt mål: Å få tak i forsvarsteknologi fra en gruppe selskaper med gjensidige forbindelser. Det er ingen tvil om at det er staten som står bak.
I rapporten heter det at informasjonen som angriperne fikk tak i er både svært omfattende og svært spesialisert, med begrenset verdi på det vanlige kriminelle markedet.
Avisa siterer en uavhengig etterretningskilde, som anslår at kinesisk kyberspioner hvert år stjeler industrihemmeligheter verdt 40 til 50 milliarder dollar fra amerikanske selskaper.
En talsperson for den kinesiske ambassaden i Washington DC, Wang Baodong, sier rapporten er produkt av en «kald krigmentalitet» og at enhver anklage om kinesisk kyberspionasje eller kyberangrep mot USA er «ubegrunnet og uberettiget».
Rapporten søker å se den påståtte kinesiske kyberspionasjen mot USA i et historisk perspektiv, og trekker fram flere tilfeller så langt tilbake som 1999, da kinesiske hackere reagerte på USAs bombing av Kinas ambassade i Beograd – antakelig et uhell – ved å tagge ned offentlige amerikanske nettsteder.
Et av tilfellene som trekkes fram gjelder et av USAs fremste militære forskningslaboratorier, Oak Ridge National Laboratory som ble etablert i 1943 som del av Manhatten-prosjektet, og som siden har hatt kjernefysikk og atomvåpen som spesialitet. Laboratoriets 1100 ansatte fikk tilsendt en målrettet e-postmelding, med vedlegg. 11 av dem åpnet vedlegget: Det inneholdt kode som ga uvedkommende tilgang til en intern database. Den amerikanske mistanken går mot Kina.
Les også:
- [28.04.2011] Kinas kyberspioner er bedre enn USAs
- [05.02.2010] Kina har bedre kybersikkerhet enn USA
- [03.02.2010] USAs sjefsspion anklager Kina
- [19.01.2010] Vil forsvare Norge mot dataangrep
- [18.12.2009] Russisk program fanger video fra USAs droner
- [14.12.2009] Russland ønsker avtale mot kybervåpen
- [18.11.2009] Fem land forbereder avansert kyberkrig
- [26.11.2008] Slik forbereder Kina seg på kyberkrig