Umoe IKT har vunnet en treårig kontrakt om leveranse av programvarelisenser til Bergen kommune.
Kontrakten har en samlet verdi på 64 millioner kroner og omfatter lisenser til kommunens om lag 6000 PC-er og 350 servere.
Teknologivalget var enkelt. Alle de fem leverandørene som deltok i anbudskonkurransen tilbød Windows- og Microsofts-lisenser.
Det skjer selv om bystyret har vedtatt å vurdere alternativer til Microsoft ved valg av IT-løsninger.
Ifølge kommunen var anbudskonkurransen basert på åpne standarder og produsentnøytral funksjonalitet. Konkurransen ble utlyst i hele EØS-området.
- Vi er litt overrasket over at ingen tilbød alternative løsninger. Det kan bety at de som leverer alternative løsninger har problemer med å se hvordan de kan levere til en så stor kommune som Bergen, sier direktør for konkurranse og utvikling i Bergen kommune, Lars Tveit til digi.no.
Han understreker at kommunen har et teknologinøytralt perspektiv, men som han sier:
- Vi må forholde oss til markedet og det de leverer.
Ifølge Tveit vil avtalen med Umoe IKT danne grunnlaget for hele Bergen kommunes programvareportefølje, kontorstøtteplattform og lisensiering av servere og maskinpark.
Konkurransedirektøren legger til at de har andre områder hvor de benytter fri programvare, som kommunens SOA-plattform.
- Microsoft har monopol
Friprogsenteret har følgende å si om tildelingen.
- Dette forteller meg to ting. Det ene er at Microsoft har et godt monopol innen offentlig sektor. Samtidig er det synd at man ikke får tilbydere som leverer alternative løsninger, i hvert fall når kommunen selv etterspør det, sier Friprog-direktør Heidi Arnesen Autstlid til digi.no.
Det mangler ikke tilbydere av alternative løsninger, ifølge Friprog-direktøren, men hun tror de kan erfart at de taper i kampen. Likevel sier hun at det er synd ingen valgte å delta i konkurransen.
- Har friprog-leverandørene sviktet?
- Såfremt anbudsdokumentene sier at de ønsker alternative løsninger, så er det klart at de svikter. Det er skikkelig synd, da har de ikke fulgt med i timen. Det er bare å beklage, for vi vet at det finnes leverandører som kan levere friprogløsninger, sier Arnesen Austlid.
Konkurransedirektøren i Bergen kommune er på sin side godt fornøyd med valget. Neste år starter de arbeidet med en overgang til nye Windows 7 og Office 2010.
- De siste årene har vi foretatt en omfattende oppgradering til Windows XP og Office 2007. Vi satser et steg videre og vurderer overgang til Windows 7, det vil vi begynne med i 2010, forteller Lars Tveit.
Les også:
- [29.03.2010] Snusk med IT-anbud i Bergen
- [29.09.2009] Oslo kunne spart 14 millioner på friprog
- [17.09.2009] Savner norsk støtte for fri gruppevare
- [17.09.2009] Oslo kommune forkaster friprog
- [03.07.2009] - Krever ikke Microsoft
- [02.07.2009] Oslo krever «bare Microsoft»