KOMMENTARER

Avgift på lenker? Nei, takk

Igjen leker medieindustrien med tanken om å ta seg betalt for lenker og indeksering.

30. okt. 2009 - 08:32

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

I serien gamle forretningsmodeller, som sliter med å tilpasse seg virkeligheten, har vi igjen kommet til mediehus som krever betalt for lenking.

En kjedelig reprise altså, men den er farlig.

Det er nesten ikke så man tror det man leser i New York Times og Dagbladet, men tyske myndigheter og medieindustrien ser nå for seg en slags «Tono-avgift» for de fæle søkemotorene og innholdsaggregatorer på nettet som «forsyner seg» av deres stoff.

Eller er lenke-skatt en ny form for merverdiavgift?

Enten later de som de ikke vet hvor lett det er å gjemme seg for Google (da anbefaler vi blogginnlegget til Petter El Fakiri i Metronet), eller - og mer sannsynlig - forlanger de både i pose og sekk:

De vil både at Google indekserer dem, og de vil ha betalt for praksisen.

Paradoksalt nok gasser journalistene i de samme mediehusene seg i nyhetsaggregatorene på leting etter stoff og bakgrunnsmateriale til sakene de skriver.

Dessverre er ikke Angela Merkels regjering alene om tåpelige utfall mot hele webens grunnidé. Også her hjemme er situasjonen forstemmende.

Mediebedriftenes landsforening (MBL) har en Klareringstjeneste som krever vederlag fra medieovervåkere som indekserer blant annet norske artikler, inkludert den du nå leser.

Klareringstjenesten vant i sommer en sak mot Magenta (nå Meltwater) som stadfester at indeksering er eksemplarfremstilling, og dermed underlagt opphavsretten i Norge.

MBL har meg bekjent ikke turt å gå til sak mot Google, men alt tyder på at de har veldig lyst til det.

- Google er tyver og fremgangsmåten deres er rett og slett frekk, hevder MBL-leder Ivar Rusdal.

Dette blir feil på så mange måter at man blir helt matt av å tenke på det. Som El Fakiri skriver i tidligere nevnte innlegg: Søkemotorene er trafikkdrivende, ikke trafikkhindrende.

Gjeldende rett er problematisk, fordi ingen ønsker å forby Google, sa professor i rettsinformatikk Jon Bing til digi.no etter kjennelsen i Oslo Tingrett.

Her har ikke lovverket fulgt med i timen. Det burde være slik at åpent innhold på nettet implisitt er godkjent for indeksering av en hver tjeneste.

Rettighetshavere burde likeledes ha en lovbestemt rett til å beskytte det samme innholdet mot indeksering, for eksempel ved gjeldende de facto-standarder som robots.txt og meta-instillinger.

Tim Berners-Lee, oppfinneren av weben, minner om at en lenke ikke er mer enn en digital referanse eller fotnote. Som han skriver i boka «Weaving the Web»: Muligheten til å referere til et dokument gjennom lenking er en grunnleggende ytringsfrihet.

Det er altså ytringsfriheten man nå ønsker å avgiftsbelegge?

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.