Microsoft kom i dag med den sjuende utgaven av Microsoft Security Intelligence Report, hvor selskapet har et eget avsnitt om utbredelsen av skadelig programvare i Norge.
I rapporten heter det at infeksjonsraten for norske Windows-baserte pc-er har blitt mer enn halvert fra andre halvdel av 2008 til første halvdel av 2009. Tallene er basert på bruken av Malicious Software Removal Tool (MSRT) og viser at det ved 3,3 promille av kjøringen av MSRT ble fjernet skadelig programvare denne våren, mens andelen i fjor høst var på 6,8 promille. Det gjennomsnittlige tallet globalt er på 8,7 promille.
Det er i liten grad dataormer som plager norske Windows-brukere i dag, skal vi tro Microsofts rapport. I stedet er det trojanerne som dominerer.
- Vi ser at de største truslene akkurat nå er falske sikkerhetsprogrammer og trojanere som installerer verktøylinjer i nettlesere. Andre trusler, som for eksempel dataormer, er sjeldne i Norge. På listen over de 25 mest vanlige sikkerhetstruslene på norske maskiner finner vi kun én orm - Koobface, sier Ole Tom Seierstad, sikkerhetssjef i Microsoft Norge, i en pressemelding.
Den vanligste trojaneren på verdensbasis, Conficker, er ikke med på listen over de 25 vanligste Windows-truslene i Norge.
Den vanligste trojaneren i Norge er derimot ZangoSearchAssistant, som ligger på fjerdeplass globalt. Den overvåker nettaktiviteten hos brukeren og åpner deretter opp nettleservinduer med reklame relatert til denne.
Deretter følger Renos, som ligger på tredjeplass globalt. Den laster ned uønsket programvare som utgir seg for å være sikkerhetsprogrammer.
På tredjeplass i Norge og på sjuende plass globalt, finner vi Vundo. Det er en familie av ondsinnet programvare som gjør at brukerne får reklame-popups. Programmene bruker ofte avanserte forsvarsteknikker for å unngå å bli fanget opp av virusprogrammer.
I alt er det sju falske sikkerhetsprogrammer på listen over den mest utbredte skadevaren på norske Windows-maskiner - FakeXPA, Winwebsec, Yektel, FakeRean, InternetAntivirus, Winfixer og FakeSecSen. Fem av disse har er nykommere siden i fjor høst.
- Siden operativsystemer har blitt sikrere, så angriper ondsinnede programmer nå i større grad applikasjoner og annen programvare. Derfor er det viktig at man passer på at all programvare på maskinen er oppdatert. Dette betyr at man ikke kun må oppdatere Windows, men også programmer fra Adobe, Apple, Realplayer og andre leverandører, sier Seierstad.
Han oppfordrer alle til å holde all programvare oppdatert til siste versjon, å benytte brannmur, å bruke oppdatert antispionvare- og antivirusprogramvare, samt å vise aktsomhet overfor nedlastningskilder.
- Vær for eksempel varsom med å åpne linker og vedlegg i e-post og Live Messenger. Selv når de er fra en troverdig kilde, avslutter Seierstad.
Hele rapporten fra Microsoft kan lastes ned via denne siden.