JUSS OG SAMFUNN

EU: Formell innsigelse mot Oracles kjøp av Sun

Både Oracle og USAs justisdepartement uttrykker sin misnøye med EUs syn.

10. nov. 2009 - 09:41

Det ble kjent i går kveld, gjennom en melding fra Sun til USAs kredittilsyn SEC, at EU-kommisjonen har levert en formell innsigelse («Statement of Objections») mot Oracles kjøp av Sun.

EUs formelle innsigelse gjelder, ifølge Sun – EU har selv ikke publisert noen ny informasjon om det som er kjent som sak M.5529 i konkurransedirektoratet – utelukkende «kombinasjonen av Suns friprogdatabase MySQL og Oracles kommersielle databaseprodukter, og dens mulige negative innvirkning på konkurransen i markedet for databaseprodukter».

En formell innsigelse fra EU innebærer ikke nødvendigvis at de vil nekte Oracle å gjennomføre kjøpet: Partene har nå anledning til å levere motargumenter muntlig og skriftlig. EU har frist til 19. januar med å avgjøre om de vil godkjenne kjøpet. Dersom kommisjonen sier «nei», kan Oracle anke avgjørelsen til en domstol i Luxembourg, kjent som European Court of First Instance.

Oracle har publisert en formell uttalelse der de peker på at kjøpet av Sun er «avgjørende for konkurransen i den øvre delen av servermarkedet, for å revitalisere Sparc og Solaris og for å styrke Java som utviklingsplattform.» De mener kjøpet «på ingen truer konkurransen, heller ikke i databasemarkedet.»

Så fyrer Oracle av denne salven:

EU-kommisjonens formelle innsigelser avslører en grunnleggende feil forståelse av både konkurransen innen databaser og av dynamikken innen åpen kildekode. De som besitter kunnskap om åpen kildekodeprogramvare forstår at siden MySQL er åpen kildekode, kan den ikke kontrolleres av noen. Det er hele poenget med åpen kildekode.

Databasemarkedet er preget av intens konkurranse med minst åtte sterke aktører, hvorav IBM, Microsoft, Sybase og tre ulike leverandører innen åpen kildekode. Oracle og MySQL er svært forskjellige databaseprodukter. Det finnes ikke grunnlag i europeisk juss for å motsette seg en sammenslåing av to blant åtte selskaper som selger atskilte produkter. Oppkjøp som dette skjer jevnlig, og har ikke vært forbudt av amerikanske eller europeiske myndigheter på mange tiår.

Alle Suns kunder støtter kjøpet og lider av fortsatt usikkerhet og forsinkelse. Oracle vil med styrke motsette seg EU-kommisjonens formelle innsigelser, siden bevismaterialet mot deres standpunkt er overveldende. Gitt at det ikke finnes verken troverdig teori eller bevis på konkurransemessige skade, er vi overbevist om kjøpet til slutt vil godkjennes uten betingelser.

Oracle kan trøste seg med at EU-kommisjonen i mai 2008 godkjente GPS-produsenten Tomtoms kjøp av kartleverandøren Tele Atlas, etter først å ha levert en formell innsigelse – som Tomtom argumenterte kraftig mot. Tomtom hadde gått seirende ut av en budkonkurranse med erkerivalen Garmin om å overta Tele Atlas i november 2007.

Også USAs justisdepartement gikk til det uvanlige skrittet å kommentere EU-kommisjonens formelle innsigelse. Departementets kommentar er langt mindre skarp enn Oracles: Den oppsummerer deres egen utredning, som konkluderte med at det ikke er grunn til å motsette seg Oracles kjøp av Sun på et konkurransemessig grunnlag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Det er svært uvanlig at EU og USA ikke er enige i antitrustsaker. I 2001 nektet EU å godkjenne General Electrics kjøp av Honeywell, trass i at amerikanerne ikke hadde innsigelser. Siden har EU og USA hatt tettere kontakt rundt saker begge må ta stilling til.

EU-kommisjonens innsigelser mot oppkjøp ble også kraftig dempet av flere saker der partene fikk medhold i den uavhengige domstolen i Luxembourg. De siste fem årene har EU bare blokkert to større oppkjøp.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.