JUSS OG SAMFUNN

Statens Kartverk åpner opp

Frigjør sanntids karttjenester, men ikke underliggende data.

12. nov. 2009 - 10:09

Norges digitale kart omtales som selve indrefileten av offentlige data. Svært mange har tatt til orde for at de bør være fritt tilgjengelig for publikum, ettersom de er finansiert av offentlige midler.

Statens kartverk kunngjør i dag at de frigjør en rekke av sine høyt skattede digitale karttjenester.

Tjenester som inneholder de aller beste og ferskeste kartbildene over Norges sjø- og landområder blir fritt tilgjengelig fra og med 1. desember.

- Vi frigjør karttjenestene våre, ikke de digitale dataene for nedlasting. Det betyr at folk kan lage sin egen nettside med våre kart i bunn, og legge egen informasjon på toppen, forteller kartverkets informasjonssjef Åge Hadler til digi.no.

Han mener det er kartbildene og ikke de underliggende data som er interessante for publikum.

Åge Hadler, informasjonssjef Statens kartverk. <i>Bilde: Statens kartverk, Tomas Rolland</i>
Åge Hadler, informasjonssjef Statens kartverk. Bilde: Statens kartverk, Tomas Rolland

- For å kunne behandle våre grunndata må du ha kompetanse og GIS-verktøy [geografiske informasjonssystemer] som kun de store systemleverandørene og profesjonelle sitter på, sier Hadler.

Tjenestene som kartverket nå åpner opp for publikum gir kartbilder i såkalt sanntid, direkte fra deres servere.

- Her kan du zoome deg ned til svært nøyaktige data. Det er våre mest detaljerte kartbilder vi nå gir sanntidstilgang til, sier informasjonssjefen.

- Har det vært et politisk press for å frigjøre karttjenestene?

- Net, overhodet ikke. Dette er noe vi selv har ønsket. Vi har jobbet med dette i et halvt års tid. Tiden var nå moden, sier Åge Hadler.

For å forberede overgangen har Statens kartverk forsterket egen maskinpark og investert til sammen en halv million kroner i nytt utstyr.

- Alt sammen er basert på fri programvare Tidobler kapasiteten

- Alt sammen er basert på fri programvare. Vi kjører to servere med Red Hat Linux, disse er dublisert slik at du ikke vil merke om en av dem går ned. I tillegg går vi nå fra to kartservere til ti, forteller applikasjonsansvarlig Erland Røed til digi.no.

Kartserverne deres kjører Mapserver. Rundt dette har de bygget en del lastbalanseringsmekanismer i Java, kan Røed opplyse.

Han forteller at produksjonen deres vekker internasjonal oppsikt. Allerede nå leverer de 300.000 bilder i døgnet.

- Hver gang du zoomer eller panerer så genereres det nye kartbilder.

Røed sier de har tatt høyde for en tidobling i trafikken med den nye maskinparken, men tror selv at økningen vil komme langsomt.

Flyfoto

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Alt sammen driftes i kartverkets lokaler på Hønefoss, med unntak av flyfoto. Sistnevnte vil ikke bli fritt tilgjengelig for publikum i første omgang, men det er av kapasitetshensyn, sier applikasjonssjefen.

- Vi har detaljerte flyfoto, men dette blir ikke frigitt nå på grunn av ytelsen. Vi vurderer å tilby også dette fritt, men det krever at løsningen «caches opp».

I tillegg er eier de flyfoto-tjenesten sammen med Vegvesenet og Institutt for skog og landskap på Voss. De tre aktørene må sammen bli enige før flybildene kan deles ut.

- Vi kommer til å jobbe videre med dette, forsikrer Røed.

Her kan du lese mer om tjenestene de tilbyr og teknisk dokumentasjon av løsningen.

Statens kartverk har lagt ut følgende vilkår for bruk av tjenestene de nå frigjør:

  1. Tlgangen gjelder for personlig bruk av tjenester for visning av kartbilder.
  2. Tjenestene kan knyttes opp mot programmer som henter ut kartbilder. Det er begrenset hvor mange kartbilder pr unik bruker som kan lastes ned over en tidsperiode (se teknisk beskrivelse).
  3. Kartbilder skal ikke systematisk lastes ned og lagres lokalt hos brukere eller på applikasjonsservere. Det er ikke tillatt å lage applikasjoner som kan skrive ut kartbilder i bedre oppløsning enn 150 dpi og større format enn A3.
  4. Store brukersteder eller applikasjoner som har stor trafikk (over 50 000 treff per døgn), og som ønsker å bruke våre tjenester, skal registrere seg hos Kartverket. (Gjelder fra 1. desember)
  5. Ved bruk av tjenestene i webapplikasjoner og lignende skal det være tydelig kildehenvisning til rettighetshaver (Kartverket, GEOVEKST og storby-kommuner).
  6. Kartverket og de respektive rettighetshavere tar ikke ansvar for skade som oppstår som følger av bruk av tjenestene, verken direkte eller indirekte.
  7. Dersom tjenestene blir brukt i sammenhenger som strider mot norsk lov eller skader Kartverket eller respektive rettighetshaveres omdømme og interesser, vil dette bli rettslig forfulgt og eventuelt anmeldt.
  8. Kartverket forbeholder seg retten til å nekte bruk, endre leveranser, vilkår og spesifikasjoner. Endringer vil bli publisert.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra