Det ble kjent i går at HP tar sikte på å overta nettutstyrsleverandøren 3Com. Budet er på 7,90 dollar per aksje, 39 prosent over sist noterte aksjekurs. Det verdsetter 3Com til 2,7 milliarder dollar.
Kunngjøringen kom samtidig med at HP varslet langt bedre tall for oktoberkvartalet enn analytikerne hadde ventet. Tallene legges fram i sin helhet 23. november.
HP har i flere år solgt nettutstyr – rutere, svitsjer med mer – under merkevaren Procurve. I fjor fikk HPs daværende oppkjøpssjef Marius Haas ansvaret for å sette fart i Procurve. Det førte til opptrappet utviklingsarbeid og utvidet produkttilbud.
Ifølge uttalelser til New York Times fra HPs nestkommanderende Ann Livermore, kan ikke Procurve-produktene brukes til belastende oppgaver i datasentralens kjerne, der Cisco står så sterkt, og det var ikke hensiktsmessig for HP på egen hånd å utvikle teknologi for å utfordre Cisco. HPs visepresident med ansvar for servere og nettverk, David Donatelli, sier til nyhetsbyrået AP at det er et sterkt press fra kundene for å satse mer på avanserte nettverksprodukter.
3Com har ikke særlig høy stjerne i bedriftsmarkedet i vestlige land.
I mars 2000, da dotcom var på hell og selskapet opplevde store økonomiske problemer, bestemte de seg brått for å droppe hele bedriftsmarkedet, og lot kundene i stikken med bare noen måneders support.
De siste års nære samarbeid med den kinesiske leverandøren Huawei, blant annet i fellesselskapet H3C fra 2003, har gitt 3Com et solid fotfeste i Kina, og tilgang til solid kinesisk utviklerkompetanse. I november 2006 kjøpte 3Com Huaweis andel i H3C, og sitter i dag med nærmere en tredel av det kinesiske markedet, bare noen få prosentpoeng bak Cisco. Nær halvparten av 3Coms samlede omsetning på 1,3 milliarder dollar i regnskapsåret ut mai 2009 gikk til Kina.
Ifølge Livermore er 300 av Kinas 500 største selskaper 3Com-kunder, i likhet med 70 prosent av alle offentlige organisasjoner.
Ifølge Yankee Group er 3Coms nyeste Nexus-svitsjer for datasentraler fullt på høyde med det Cisco kan levere, og prisen er 40 prosent lavere.
Analytiker Jeffrey Evenson i Bernstein Research mener derimot at det vil ta to år før 3Com kan komme på høyde med Cisco. HPs Donatelli, mener 3Coms fokus på det kinesiske markedet gjør at selskapets produkter undervurderes i Vesten, mens de faktisk er «industriledende». Han forteller til Wall Street Journal at HP har testet 3Com internt, og besluttet å fornye sine egne nettverk med 3Com-utstyr.
I oktober 2007 inngikk Huawei et partnerskap med investeringsselskapet Bain Capital for å kjøpe hele 3Com. I USA ble det reist politiske innvendinger mot dette, fordi det kinesiske selskapet da ville fått tak i 3Coms datter Tipping Point, et IT-sikkerhetsselskap med betydelige leveranser til USAs militære. I mars 2008 sa Committee on Foreign Investment in the United States definitivt nei, og 3Com forble uavhengig.
I fjor våres overtok HP tjeneste- og konsulentselskapet EDS for 13,9 milliarder dollar. Oppkjøpet av 3Com gjenspeiler en rådende tendens innen IT-gigantene at tidligere spesialister går over til å satse i stadig flere segmenter. Det er ikke mange år siden HP i hovedsak levde av å selge skriverrekvisita.
Andre eksempler på spredning de siste månedene er Oracles kjøp av Sun for 7,4 milliarder dollar – som EU ennå ikke vil godkjenne – Dells kjøp av Perot for 3,9 milliarder dollar, Xerox' kjøp av ACS for 6,4 milliarder dollar, og Ciscos kjør for å etablere seg innen alt fra servere til alle typer kommunikasjons- og samarbeidsløsninger mot bedriftsmarkedet gjennom egen utvikling, partnerskap og oppkjøpet av Tandberg for 3 milliarder dollar.
Ikke-navngitte kilder sier til Wall Street Journal at HP de siste månedene har vært i samtaler med Brocade, en nisjeleverandør av avansert nettutstyr, med tanke på oppkjøp. I dag er IBM den sentrale partneren til Brocade. IBM har også et nært forhold til Juniper, en annen av Ciscos konkurrenter i den øvre delen av markedet.
Cisco har reagert på HPs kjøp av 3Com i en uttalelse der det blant annet heger at denne type oppkjøp «validerer det faktum at nettverk er i ferd med å bli plattformen for all typer kommunikasjon og IT».
3Com har en fortid som pioner innen datanettverk.
Selskapet ble stiftet i 1979. En av gründerne var Robert Metcalfe, mannen som oppfant Ethernet som forsker ved Xerox Park.
Les også:
- [13.04.2010] HP fullfører 3Com-oppkjøp
- [15.02.2010] EU klarerer HPs kjøp av 3Com
- [23.09.2008] 3Com gikk i pluss
- [21.02.2008] Trekker salget av 3Com til Kina
- [03.01.2008] Forlenget gransking av kjøpet av 3Com
- [01.10.2007] Vil kjøpe oppfinneren av Ethernet
- [29.11.2006] 3Com kjøper ut Huawei i felles selskap