Oppgitt over «strålende» NRK

Det er bra med fokus på stråling, men NRK kunne jo holdt seg til fakta, sier IKT-Norge.

17. nov. 2009 - 09:11

I dag avholder Norges Miljøvernforbund en internasjonal konferanse i Stavanger, EMF 2009, med tema elektromagnetisk stråling og helse. Hensikten med konferansen er å «sette fokus på dokumenterte biologiske effekter som oppstår ved strålingsnivåer langt under den 'sikkerhetsgrensen' som i dag gjelder i Norge».

I forkant av konferansen har Norges miljøvernforbundet og Post- og teletilsynet gjennomført målinger på forskjellige steder i Trondheim.

    Les også:

– Vi måtte foreta våre målinger uten NRK tilstede, forklarer seksjonssjef Per Eirik Heimdal i Post- og teletilsynet til digi.no. – Det er umulig å måle elektromagnetisk stråling fra mobilmaster og WLAN-basestasjoner med trådløse mikrofoner og mye annen kringkastingselektronikk rundt seg.

NRK gjentok i gårsdagens tv-program «Puls» påstanden fra forhåndsomtalen på nrk.no om at «stråling fra blant annet mobilmaster er 40 ganger høyere enn antatt», trass i en påpekning fra Post- og teletilsynet om at man sammenliknet målinger av ulike typer stråling gjort på forskjellige steder.

I en pressemelding sier bransjeorganisasjonen IKT-Norge: «Media og da i særdeleshet NRK har nok en gang bitt på agnet til Miljøvernforbundet og Kurt Oddekalv.»

– Oddekalv og hans forbund skal ha ros for at han stiller spørsmålstegn ved elektromagnetisk stråling. Men de dimensjoner hans kritikk har skaper unødig angst hos folk flest. Få områder har blitt viet så mye forskning som nettopp elektromagnetisk stråling. Verdens helseorganisasjon har analysert en rekke studier og har slått fast at det ikke finnes noen helserisiko ved elektromagnetisk stråling, som ligger innenfor de grenseverdiene som er satt. I Norge er det Statens strålevern som setter grenseverdiene og som passer på at de ikke blir overskredet. IKT-Norge mener at det er WHO og Statens strålevern man her må forholde seg til og ikke en organisasjon som er ute etter å skape egen profitt på å skape ubegrunnet angst, heter det videre i uttalelsen fra IKT-Norge.

Påstanden om at Norges miljøvernforbund «er ute etter å skape egen profitt på å skape ubegrunnet angst», begrunner IKT-Norge slik:

– IKT-Norge har tidligere avslørt at sentrale personer i Miljøvernforbundet ved deres fagansvarlige på elektromagnetisk stråling Sissel Halmøy driver et eget firma som tar oppdrag med å måle og skjerme 'stråling'. Jo mer ulv Oddekalv roper jo flere oppdrag får selskapet til Halmøy.

I sin forhåndsomtale av konferansen i Stavanger, sier Norges miljøvernforbund at «en rekke av verdens fremste eksperter vil delta på arrangementet».

IKT-Norge sier de har merket seg at en av ekspertene er dosent Olle Johansson ved Karolinska Institutet i Stockholm. IKT-Norge peker på at Johansson i 2004 ble kåret til Årets förvillare av organisasjonen Vetenskap och folkbildning, «för hans mångåriga, lika tvärsäkra som onyanserade varningar för allehanda negativa hälsoeffekter av elektromagnetiska fält.» Johansson ble samme år kritisert for manglende seriøsitet av det svenske Vetenskapsrådet i rapporten Forskning om hälsoeffekter av elektromagnetiska fält (pdf).

– Kurt Oddekalv har tydeligvis lært mye av sitt useriøse sannhetsvitne for senest i media i dag uttalte Oddekalv at 'vi blir kokt av denne strålingen'. At media så og si uten motforestillinger gir rom for slik unyansert informasjon er beklagelig, siden det bidrar til å skape ubegrunnet angst. Og i saker som angår helseeffekter og fare for sykdom bør det utvises spesiell forsiktighet av media. En viss grad av kildekritikk bør være et minimum. At NRK nok en gang går i baret her synes vi er trist. IKT-Norge ønsker at forskningen på elektromagnetiske felt skal fortsette, og vi ønsker også omfattende norske studier velkommen. Det er imidlertid viktig å være klar over at når man bruker begreper som forskning, så stilles det meget strenge krav til utvalg og dokumentasjon. Så langt bør man feste vesentlig mer lit til WHO og seriøse forskningsinstitutter verden over, enn til Kurt Oddekalv og hans våpendragere, heter det til slutt i meldingen fra IKT-Norge.

Det er åpenbart et problem at NRK i sin iver etter å være «kritisk» velger side i en polemikk, framfor å prøve å formidle forskning uavhengig av hvem den styrker.

Som digi.no pekte på i artikkelen Ja, man KAN få kreft av å prate i mobil har WHO ennå til gode å forklare hvorfor man ikke legger fram resultatene av den store Interphone-undersøkelsen. Lekkasjer til Daily Telegraph tyder på at forskerne kan ha vært uvillige til å publisere urovekkende funn.

En annen undersøkelse som NRK-redaksjonen «Puls» kunne interessert seg for, er Mobile Phone Use and Risk of Tumors: A Meta-Analysis, som ble publisert i Journal of Clinical Oncology 13. oktober i år. En av forskerne som trekkes fram her, og som heller i retning uro over stråling, er professor Lennart Hardell ved universitetssjukehuset i Örebro.

Hardell er dessverre ikke med på talerlisten til Miljøvernforbundets konferanse i Stavanger.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.