Statens strålevern skriver i en pressemelding at «de nordiske strålevernmyndighetene ser ingen grunn til å redusere eksponeringen fra mobile basestasjoner og trådløse nettverk».
– Strålevernmyndighetene i de nordiske landene har kommet med en felles kunngjøring som slår fast at det for øyeblikket ikke er nødvendig å anbefale videre tiltak for å redusere eksponeringen [fra radiofrekvente felt fra basestasjoner for mobiltelefoner, TV- og radiosendere og trådløs teknologi], heter det, blant annet.
De samme myndighetene er også «enige om at det ikke finnes noe vitenskapelig bevis for at radiofrekvente felt med den styrken som nå eksisterer i vanlige boligområder er helseskadelige».
– I dagens samfunn er folk utsatt for radiofrekvente felt overalt, men graden av eksponering er typisk minst hundre ganger lavere enn grenseverdien som anbefales av den internasjonale kommisjonen for beskyttelse mot ikke-ioniserende stråling (ICNIRP), heter det videre.
Ifølge direktør Ole Harbitz har Statens strålevern «likevel tatt initiativ til en omfattende ny norsk gjennomgang av all forskning om eventuell sammenheng mellom eksponering for radiofrekvente felt og helseeffekter».
Det er utnevnt en ekspertgruppe for denne utredningen, som i tillegg skal vurdere norsk forvaltningspraksis på området.
Strålevernet peker på at befolkningen er utsatt for langt mer stråling enn den som skyldes faste antenner.
Også håndholdte apparater må med, som mobiltelefoner. Den som sitter ved en pc som kommuniserer over WLAN, sitter i elektromagnetisk stråling fra både pc-en og WLAN-basestasjonen. Når man ringer, er det anbefalt å ty til håndfriutstyr framfor å holde mobiltelefonen tett ved øret, for å hindre at hjernen utsettes for strålingen fra selve telefonen.
– Mobiltelefoner utgjør en mye større kilde til radiofrekvente felt totalt sett enn basestasjoner. Hvis antall basestasjoner reduseres, vil mobiltelefonene bruke mer energi for å kunne opprettholde tilkoblingen til nettverket, og dermed øker eksponeringen, heter det i meldingen fra Statens strålevern.
Les også:
- [14.09.2012] Fabian Stang slåss mot mobilmast
- [13.09.2012] – Mobiler og WLAN gir ingen helserisiko
- [12.04.2012] - Gro har skapt strålefrykt i befolkningen
- [14.01.2011] Tafatt på Stortinget om kreftfare og mobil
- [07.12.2010] Mobilbruk kan skade fostre
- [16.06.2010] Påbyr strålemerking av mobiltelefoner
- [17.11.2009] Oppgitt over «strålende» NRK
- [16.11.2009] GSM stråler aller mest i Trondheim
- [06.11.2009] Flertallet frykter mobilmaster
- [26.10.2009] Ja, man KAN få kreft av å prate i mobil
- [22.05.2009] For dårlig informasjon om strålingsfare