UTVIKLING

Åpner Azure for alle utviklere

Tjenester i Microsoft-skyen kan bygge på Java, Eclipse, MySQL osv, sier Ray Ozzie.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
17. nov. 2009 - 20:54

LOS ANGELES (digi.no): Microsofts teknologisjef, Ray Ozzie, fokuserte som ventet på selskapets nettskyplattform, Windows Azure, i hovedtalen under den første dagen av Microsoft Professional Developer Conference (PDC), som arrangeres denne uken.

Ozzie hadde flere nyheter å kunngjøre, men noen reell lansering av Windows Azure-plattformen skjedde ikke. I stedet ble det bekreftet at nettskytjenestene vil bli produksjonsklare den 1. januar 2010, men først en måned senere vil Microsoft begynne å ta betalt.

Ozzie startet forøvrig talen sin med å fortelle at Microsoft planlegger å komme med utviklerrettede kunngjøringer om Windows Live og Windows Mobile 7 til våren.

Deretter kunngjorde han at det skal tilbys Azure-verktøy som gjør det enklere mulig utvikle løsninger for Windows Azure basert på blant annet Java, Eclipse, Apache, MySQL og PHP.

Windows Azure vil kjøres fra tre par med datasentre. Foreløpig er det ene paret plassert i USA. I 2010 åpnes et par i Asia og et tilsvarende par i Europa. De europeiske datasenterne skal ligge i henholdsvis Dublin og Amsterdam.

Ray Ozzie under PDC 2009 <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Ray Ozzie under PDC 2009 Bilde: Harald Brombach

Ozzie introduserte i talen også nyheter knyttet til Microsoft Pinpoint, en tjeneste hvor Microsoft-partnere kan tilby tjenester og applikasjoner.

Den viktigste nyheten kalles foreløpig Microsoft Codename «Dallas». Dette er en informasjonstjeneste basert på Windows Azure, hvor utviklere kan få tilgang til ulike datasett, både offentlige og kommersielle. Datasettene skal tilbys på en ensartet måte, blant annet når det gjelder lisensieringen. Dallas har også en egen servicemodell, slik at utviklerne ikke behøver å vite hvordan dataene skal parses.

Foreløpig er Dallas bare tilgjengelig i en lukket testversjon (CTP). Det tilbys nå datasett fra blant annet Associated Press, FBI, FN, Navteq, Nasa, National Geographic og Obama-administrasjonens Data.gov, for eksempel bildemateriale fra Mars og gjennomsnittlige flytider i USA.

- Men dataene gjør ingen nyttet med mindre vi innoverer omkring dem, sa Ozzie.

Microsoft kunngjorde også at selskapet planlegger en ny applikasjonsserver. Denne vil komme i både en standard Windows-versjon og en Azure-versjon.

Foreløpig er Windows Server AppFabric, som applikasjonsserveren kalles, tilgjengelig i en betaversjon. Den skal lanseres i løpet av 2010. En betaversjon for Azure kommer i løpet av neste år.

Applikasjonsserveren skal blant annet gjøre det enklere å rulle ut og administrere applikasjoner som spenner over både egne servere og nettskyen. Produktet kombinerer administrasjons- og overvåkingsteknologi som tidligere har vært kjent under kodenavnet «Dublin» og cachingteknologi som tidligere har blitt kalt «Velocity» med Windows Azure-plattoformens AppFabric Service Bus og AppFabric Access Controll. Sistnevnte har tidligere blitt referert til som .NET Services.

AppFabric skal også kunne ta seg av funksjonalitet som failover, tilgjengelighet og skalering.

Bob Muglia under PDC 2009 <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Bob Muglia under PDC 2009 Bilde: Harald Brombach

Under sin del av hovedtalen fortalte Bob Muglia, sjef for Microsofts server & tools-divisjon, om Project Sydney, som skal slippes i 2010. Dette er et verktøy som gjør det mulig å opprette en sikker forbindelse mellom kundens lokale serverrom og Windows Azure,

Muglia nevnet også at Microsoft planlegger å gjøre det mulig å tilby støtte for virtuelle maskiner med Windows Server Windows Azure. Dette skal skje i løpet av neste år.

Microsoft kunngjorde dessuten at Windows Identity Foundation er klar for lansering. Dette er en utvidelse av .NET Framework som skal hjelpe utviklere med å tilby sikrere og enklere tilgang til både nettskybaserte og lokalt driftede applikasjoner med «claim»-basert identifisering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.