Justiskomiteen i det amerikanske senatet (Senate Judiciary Committee) har holdt en høring om USAs kyberberedskap.
Blant dem som forklarte seg for komiteen, var Steven Chablinsky fra FBIs «Cyber Division». Ifølge Wall Street Journal opplyste han at «FBI har avdekket og er i ferd med å etterforske individer med tilknytning til, eller sympati for, Al-Qaeda, og som kjenner til og diskuterer sårbarhetene i USAs infrastruktur i forhold til kyberangrep.»
Ytterligere detaljer ble ikke gitt i det offentlige rom.
Philip Reitinger som arbeider med kybersikkerhet i USAs departement for innenrikssikkerhet (Homeland Security) fortalte komiteen at landet ikke er tilstrekkelig beredt på kyberangrep, og at lovverket ikke gir myndighetene tilstrekkelig rom for å forsvare seg.
Reitinger viser til at det er utfordrende å sikkerhetsrevidere programvaresystemer sammensatt av mange komponenter, noe som er typisk for moderne IT-arkitektur.
I sin forklaring, bekreftet visejustisminister James Baker at det pågår en intern debatt i Obama-administrasjonen om i hvilken utstrekning man bør endre lovverket innen teknologi og overvåking med tanke på bedre kyberberedskap.
Wall Street Journal viser til uttalelser gitt av Mike McConnell, pensjonert admiral og tidligere sjef for USAs etterretningstjenester, ga på programmet 60 Minutes til tv-kanalen CBS 9. november.
Her uttrykte han frykt for at en eller annen terrorgruppe kan utvikle evnen til å ødelegge pengeforsyningen i USA ved å ramme systemene som bærer alle finans- og pengetransaksjonene.
Ifølge andre referater fra dette programmet, frykter McConnell også for USAs strømforsyning. Kritiske røster som avisa ikke nevner – se for eksempel Cult of Cyberattack på nettstedet GlobalSecurity.org – mener McConnell bedriver skremselpropaganda på et tvilsomt grunnlag.
I et intervju med Wall Street Journal sier Michael Chertoff, USAs minister for innenrikssikkerhet fra februar 2005 til januar i år, at Al-Qaeda ikke er spesielt dyktig til å utføre kyberangrep, men at de har «visse evner». Han tror Al-Qaeda vil prøve å tilegne seg mer kompetanse, og at det er uunngåelig at de en gang vil kunne skade de delene av infrastrukturen som har dårligst vern, det vil si innen samferdsel og energi.
Alt i alt synes høringen å avdekke at FBI følger med, at det er en viss interesse i og rundt Al-Qaeda for å kartlegge svakheter i USAs infrastruktur, at Al-Qaeda trolig er i ferd med å heve sin kompetanse innen kyberangrep, at denne kompetansen for tiden er forholdsvis lav, og at konsekvensene kan bli katastrofale dersom det aller verst tenkelige skulle skje.
Det kan for øvrig nevnes av Al-Qaeda, ifølge rapporter i BBC og The Economist, har problemer med å opprettholde sine inntektskilder, grunnet innstramninger i det internasjonale finanssystemet. Taliban, med sine røtter i den pasjtunske befolkningen i Afghanistan og Pakistan, har derimot ingen finansielle problemer.
Les også:
- [05.02.2010] Kina har bedre kybersikkerhet enn USA
- [30.12.2008] Mer kyberterror i vente