FORBRUKERTEKNOLOGI

Se, en norsk 3G-mobil!

Oslo-selskap med gjennombrudd. Planlegger å selge 1,5 millioner telefoner neste år.

Kvaleberg AS ved et lite utvalg av utviklingsteamet (fra v.): Per Kristian Gjermshus, Bjørn Aadland, Egil Kvaleberg og Frank Stevenson.
Kvaleberg AS ved et lite utvalg av utviklingsteamet (fra v.): Per Kristian Gjermshus, Bjørn Aadland, Egil Kvaleberg og Frank Stevenson. Bilde: Kvaleberg
24. nov. 2009 - 10:51

Norske mobiltelefoner er sjelden vare. Det foreløpig siste kjente forsøket er Magcom, som rakk å selge tusen enheter før de gikk konkurs – straks etter lansering i 2001.

Kvaleberg AS er i ferd med å nå ut til langt flere med sitt produkt.

Oslo-selskapet kunngjorde i forrige uke at deres første turbo-3G mobiltelefon basert på egenutviklet programvare er klar.

Deres ambisiøse mål for neste år er å selge minst 1,5 millioner mobiltelefoner til lavkostland.

De utvikler programvaren, mens ulike (og for oss ukjente) teknologiprodusenter lager selve håndsettet.

Mobiltelefonen som lanseres i butikker neste måned er produsert av et chilensk selskap. Den skal selges i hele Latin-Amerika av telegiganten Telefonica, som er størst i regionen.

- Vi har spesialisert oss på mobiltelefoner i prisområdet rundt 500 kroner. Dette konkurrerer ikke med Symbian 60 eller iPhones. S40 fra Nokia derimot er en stor konkurrent, forteller grunnlegger og daglig leder Egil Kvaleberg til digi.no.

Programvareløsningen Mimria tilpasses ulike mobiltelefoner i feature-klassen.
Programvareløsningen Mimria tilpasses ulike mobiltelefoner i feature-klassen.

Vi snakker om ekte multimediatelefoner med blant annet nettleser, FM-radio, minnekort, støtte for Youtube, bluetooth stereo hodetelefoner og så videre. Skjermen er imidlertid typisk noe mindre enn for de dyreste modellene.

- De siste ni årene har vi holdt på med programvare til mobiltelefoner, ikke tilleggsprogram men selve kjernen i telefonene. De første årene gjorde vi dette for andre, siden har vi utviklet et eget produkt som vi selger til mobilprodusentene, forteller Kvaleberg.

Den 25 mann store bedriften har hovedkontor i Oslo der hovedutviklingen foregår. I tillegg har de salgsrepresentasjon i USA, Korea, Kina, Taiwan og Japan.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Produktet heter Mimiria og er en komplett programvareløsning for såkalte featuretelefoner.

Markedet er ifølge Kvaleberg enormt.

- I Norge selges det svært mange av de dyreste telefonene, mens det er featuretelefoner som fullstendig dominerer på verdensbasis. Rundt 800 millioner telefoner av «vår klasse» selges hvert år, av et totalt volum på 1,3 milliarder enheter.

Kvaleberg sier at lanseringen i Latin-Amerika er et gjennombrudd for dem. Samtidig er det klart at de har flere leveranser på gang.

- Budsjettet vårt baserer seg på at vi leverer 1,5 millioner mobiler neste år. Vi har til sammen kontrakt om leveranse av åtte ulike mobiltelefoner ut 2010, men satser på atskillig flere.

Per i dag har Kvaleberg sikret seg avtaler med tre ulike mobiltelefonprodusenter. Samtidig skal de være i samtaler med opptil 80 produsenter.

Kan ikke kjøre Linux

Markedssegmentet det norske selskapet går etter har ikke god nok maskinvare til å kunne kjøre Linux. Dermed er heller ikke fri programvare aktuelt, mener den norske mobilpioneren.

- De friprog-prosjektene vi kjenner til er knyttet til Linux. Det krever en litt kraftigere og dyrere plattform enn det vi holder på med, sier han.

Den enklere plattformen de retter seg mot kjører koden på en realtime kernel. Kvaleberg leverer produktet hele veien fra tilpasning av programvare til og med testing.

Nettleseren er en av få programvarekomponenter i Mimria-suiten som ikke er laget av Kvaleberg. Nettleseren heter Obigo, og er utviklet av et koreansk selskap.
Nettleseren er en av få programvarekomponenter i Mimria-suiten som ikke er laget av Kvaleberg. Nettleseren heter Obigo, og er utviklet av et koreansk selskap.

Mobiltelefonene utvikles for og baserer seg på krav fra teleaktørene. Mange krav, forteller Kvaleberg.

- En liste fra kundene våre kan ha opptil 3000 krav som mobilen må tilfredstille.

Målruppen er helt klart lavkostmarkeder.

- Vi skal levere ytterligere mobiltelefoner neste år, spesielt til Kina. Det er flere prosjekter i kikkerten, også i USA, opplyser Kvaleberg, som har teknisk bakgrunn med sivilingeniørutdannelse fra Trondheim.

Hjelp av Trolltech-gründer

Nylig fikk det lille IT-selskapet kjærkommen hjelp i form av drahjelp fra Trolltech-gründer Håvard Nord.

- Han begynner som styremedlem og skal ha en rådgivende og aktiv rolle, forteller Egil Kvaleberg.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.