JUSS OG SAMFUNN

Aspergers ikke grunn nok til å nekte utlevering

Britenes innenriksminister nekter å gripe inn i saken til «Pentagon-hackeren».

Gary McKinnon har kjempet i mange år for å bli stilt for retten i hjemlandet Storbritannia framfor å utleveres til en terrorsiktelse i USA.
Gary McKinnon har kjempet i mange år for å bli stilt for retten i hjemlandet Storbritannia framfor å utleveres til en terrorsiktelse i USA. Bilde: freegary.org.uk
30. nov. 2009 - 09:09

En av de absolutt siste mulige måtene for «Pentagon-hacker» Gary McKinnon å hindre å bli utlevert til USA, var en appell til den britiske innenriksministeren Alan Johnson om å ta hensyn til hans helsetilstand. McKinnon lider av Aspergers syndrom, og hans lege frykter at han vil ta livet av seg dersom han utleveres til en amerikansk domstol, der han er siktet etter terrorparagrafer og risikerer en dom på 60 års fengsel.

For en måned siden samlet McKinnons advokater nytt helserelatert bevismateriale, som Johnson lovet å se nærmere på.

Det har Johnson gjort, og konklusjonen hans er at McKinnons helseproblemer ikke gir tilstrekkelig grunn til å nekte utlevering til USA.

Johnson sier at amerikanske myndigheter har lovet å behandle McKinnon i samsvar med hans spesielle behov, og at han ikke vil utsettes for de strenge fengslingsvilkårene terrormistenkte ellers må tåle i USA.

Gary McKinnon har kjempet i mange år for å bli stilt for retten i hjemlandet Storbritannia framfor å utleveres til en terrorsiktelse i USA. <i>Bilde: freegary.org.uk</i>
Gary McKinnon har kjempet i mange år for å bli stilt for retten i hjemlandet Storbritannia framfor å utleveres til en terrorsiktelse i USA. Bilde: freegary.org.uk

McKinnons advokat Karen Todner sier til BBC at hun ikke har så mange muligheter igjen å spille på. Hun kan tvinge gjennom en utsettelse ved å levere en begrunnet protest mot saksgangen, og hun kan søke å fremme saken overfor den europeiske menneskerettsdomstolen.

– Vi håper bare at noen ser lyset og griper inn. Alt vi [som Gary McKinnons] advokater vet er at vi ikke kan gi opp fordi det på mange måter dreier seg om en dødsdom. Vi er overbevist om at Garys liv står på spill, sier Todner til kringkastingsselskapets nettsted.

McKinnons mor sier McKinnon har levd med stadig større angst siden han ble arrestert i England i 2001. Hadde britiske myndigheter reist tiltale den gangen, ville det ikke vært snakk om å utlevere ham til USA.

McKinnon erkjenner at han hacket IT-systemene til USAs forsvarsdepartement i 2001, men hevder at hensikten var å avdekke bevis på Pentagons befatning med UFO-er.

Opposisjonspartiet Liberal Democrats kritiserer regjeringen for å legge større vekt på en urettferdig utleveringsavtale med USA enn på å forsvare velferden til en britisk statsborger. Utleveringsavtalen gjør det langt enklere for USA å få utlevert mistenkte fra Storbritannia enn omvendt. I begynnelsen av november konkluderte innenrikskomiteen i det britiske underhuset at utleveringsavtalen med USA var preget av «alvorlig mangel på likevekt».

Slik saken står nå, er det sannsynlige utfallet at McKinnon utleveres til det amerikanske rettssystemet i løpet av få uker, kanskje allerede før jul.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.