FORBRUKERTEKNOLOGI

Overgangen til digitalt bakkenett er fullført

Gir NRK 100 prosent dekning for første gang.

30. nov. 2009 - 09:23

Bergen (NTB-Kjell Sletta): Tirsdag 1. desember slukkes de analoge TV-senderne i Troms og Finnmark. Det markerer at utbyggingen av det digitale bakkenettet er fullført.

Siden 1. september 2007 er bakkenettet utvidet til å dekke stadig større deler av landet. I fylke etter fylke er det nye nettet åpnet, og et års tid senere er det gamle slukket.

Åpningen fant sted i Rogaland, og erfaringene fra andre land som tidligere hadde slukket det gamle nettet, ga grunn til bekymring. Men overgangen har gått ganske smertefritt i Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

God informasjon
– Vårt inntrykk er at overgangen har gått veldig greit, nesten overraskende greit, sier Torgald Sørli, informasjonskonsulent i Norsk Televisjon (NTV), som har stått for utbyggingen.

– De som har mistet TV-signalene har vært forberedt. Nesten alle har skaffet seg dekoder før det analoge nettet ble slukket. Vi har lykkes med å informere godt på forhånd, ikke minst gjennom NRK og TV 2 som har kjørt informasjon før slukking. Våre undersøkelser har vist at 99 prosent har vært klar over slukkedatoene.

Markeres i nord
Når slukkingen skjer i de to nordligste fylkene, skal det markeres at hele Norge er digitalisert. Begivenheten finner sted i en lavvo i Kautokeino, og der skal blant andre de to statssekretærene Lotte Grepp Knutsen (Ap) i Kulturdepartementet og Erik Lahnstein (Sp) i Samferdselsdepartementet være til stede.

– Bakkenettet når fram til 98 prosent av alle faste husstander på landsbasis. 87 prosent av alle fritidsboliger kan motta signalene, forteller Sørli.

De som ikke kan motta signaler fra bakkenettet kan se NRK gratis via parabol og for dem som heller ikke kan motta parabol, er det bygget ut et såkalt skyggenett. Dette dekker 5.200 husstander som ikke kan motta TV-signaler på annen måte.

Når utbyggingen i hele landet nå er fullført, har NRK for første gang 100 prosent dekning, sier Sørli.

Velger Riks-TV
NTV bygger ut og driver det digitale bakkenettet, mens kundene forholder seg til selskapet Riks-TV.

De fleste som tidligere hadde antenne som var knyttet til det analoge nettet, har valgt å gå over til Riks-TV. I Troms har ni av ti som brukte det gamle nettet valgt Riks-TV, mens tallet i Finnmark er åtte av ti, forteller informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i Riks-TV.

Flere kanaler
Siden starten i 2007 har Riks-TV fått 435.000 kunder. Rundt 200.000 av dem har nøyd seg med NRK og TV 2 som de har fått gratis fram til nå. Fra 1. januar neste år vil TV 2 koste penger.

Mange av dem som har fått til det digitale nettet og Riks-TV har fått mulighet for å motta mange flere kanaler. Rundt 235.000 av de nye kundene abonnerer på Rikspakken, som omfatter de mest populære kanalene i Norge. Nå er det også mulig å velge ut enkeltkanaler.

– Vi gikk nylig ut og tilbød kundene å velge kanaler fritt hvis de ikke ville abonnere på hele Rikspakken. Dette har vi fått veldig god respons på. Det viser seg at de fleste som velger dette alternativet vil ha to – tre kanaler i tillegg til NRK. De fleste velger da TV 2, TVNorge og TV3, forteller Gjelseth.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.