Avviser at mobilbruk kan utløse hjernesvulst

Hyppigheten av hjernesvulst i Norden er den samme etter 1998 som i tiårene før.

En nordisk undersøkelse konstaterer at hjernesvulst ikke er blitt mer hyppig siden 1998, trass i kraftig økt bruk av mobiltelefon i alle lag av befolkningen.
En nordisk undersøkelse konstaterer at hjernesvulst ikke er blitt mer hyppig siden 1998, trass i kraftig økt bruk av mobiltelefon i alle lag av befolkningen. Bilde: University of Calilfornia, Davis
4. des. 2009 - 07:33

Washington (NTB-Reuters): En omfattende undersøkelse gjennomført i Skandinavia finner ingen forbindelse mellom mobilbruk og hjernesvulst.

Undersøkelsen er gjennomført over 30 år og slår fast at på tross av den skarpe økningen i mobilbruk siden slutten av 1990-tallet, så har ikke hjernesvulster blitt mer vanlig.

Forskningsrapporten er publisert i Journal of the National Cancer Institute.

Det har fra flere hold blitt hevdet at det kan være en sammenheng mellom strålingen fra mobiltelefoner og hjernesvulst, men forskerne bak rapporten har ikke kunnet påvise en slik sammenheng.

– Vi har ikke kunnet finne en langvarig trend som viser en økning av hjernesvulster mellom 1998 og 2003 i noen av de undersøkte gruppene, sier forsker Isabelle Deltour fra den danske foreningen Kræftens Bekæmpelse.

En nordisk undersøkelse konstaterer at hjernesvulst ikke er blitt mer hyppig siden 1998, trass i kraftig økt bruk av mobiltelefon i alle lag av befolkningen. <i>Bilde: University of Calilfornia, Davis</i>
En nordisk undersøkelse konstaterer at hjernesvulst ikke er blitt mer hyppig siden 1998, trass i kraftig økt bruk av mobiltelefon i alle lag av befolkningen. Bilde: University of Calilfornia, Davis

Økende mobilbruk
Deltour har ledet en forskergruppe som har undersøkt antall tilfeller av to typer kreft – meningeomer og gliomer – hos voksne mellom 20 og 79 år i Norge, Sverige, Danmark og Finland mellom 1974 og 2003.

Ifølge forskerne representerer dette mer eller mindre hele den samlede voksne befolkningen i disse landene, om lag 16 millioner mennesker. I løpet av de 30 årene fikk 60.000 pasienter diagnosen svulst på hjernen.

– I disse landene økte mobilbruken svært mye på midten av 1990-tallet. Derfor burde tallmaterialet etter 1998 ha gitt en indikasjon på en eventuell risiko forbundet med bruken, skriver forskerne.

Liten økning
De har påvist en liten økning i antall hjernesvulster, men den begynte allerede i 1974, lenge før mobiltelefoner ble allemannseie.

– Fra 1974 til 2003 økte antall årlige tilfeller av gliomer med 0,5 prosent hos menn og 0,2 prosent hos kvinner, sier forskerne.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Antall tilfeller av meningeomer økte med 0,8 prosent i året hos menn og 3,8 prosent hos kvinner fra midten av 1990-tallet. Denne økningen gjaldt imidlertid kvinner over 60 år, som allerede var blant dem med størst risiko for å få hjernesvulst, påpeker forskerne.

De legger også til at det ble lettere å påvise slike svulster på grunn av bedre skanningsutstyr.

Finner ingen trend
Forskerne mener at en eventuell økning av hjernesvulster grunnet mobilbruk burde ha gitt seg utslag på statistikken mellom 1998 og 2003, ettersom det tar mellom fem og ti år for en svulst å utvikle seg.

– En slik trend er ikke å finne, slår de fast.

De legger likevel til at det er mulig at svulster forårsaket av mobiltelefonstråling bruker mer enn ti år på å utvikle seg, at svulstene er for sjeldne i de undersøkte gruppene til at det er mulig å fange opp en trend eller at det finnes trender i undergruppene, men at disse er for små til at det er blitt fanget opp.

Men, sier forskerne, det er vel så sannsynlig at mobiltelefoner rett og slett ikke forårsaker svulst på hjernen. (©NTB)

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra