JUSS OG SAMFUNN

«Askeladden» slippes fri på nett

Riksantikvaren gjør enorm database tilgjengelig for alle.

Eksempel på kartinformasjon i Kulturminnesok.no. Her vises funnsteder omkring Sandspollen i Hurum.
Eksempel på kartinformasjon i Kulturminnesok.no. Her vises funnsteder omkring Sandspollen i Hurum. Bilde: Kulturminnesok.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. des. 2009 - 11:11

Riksantikvaren har siden 2004 samlet alle registreringer av fredede bygninger, arkeologiske funn og kirker i sin store Askeladden-database. Men for å få tilgang til informasjonen, har man måttet tilhøre en organisasjon involvert i forvaltning eller forskning, til tross for at det dreier seg om offentlig eid informasjon.

Riksantikvaren har nå ut til å ha innsett det problematiske ved dette, og lanserer i dag en ny tjeneste, Kulturminnesøk, som gir oversikt over fredete bygninger, arkeologiske funn og kirker i Norge.

I alt dreier det seg om 106.000 registrerte områder med kulturminner og 260.000 enkelt-kulturminner. Dette inkluderer bygninger, arkeologiske kulturminner, tekniske og industrielle kulturminner, verdensarvsteder, kulturminner under vann og kirker.

– Vi er stolte over å kunne gi alle muligheten til å skaffe seg informasjon og kunnskap om de verdifulle kulturminnene vi har i Norge. Jeg tror mange vil bli overrasket over hvor mange skatter det skjuler seg i nabolaget, sier riksantikvar Jørn Holme, i en pressemelding.

Den nye tjenesten skal være laget helt uten nye programvareinvesteringer, men utnytter i stedet mer av funksjonaliteten som ligger i Riksantikvarens eksisterende ArcGIS Server-installasjon.

Riksantikvaren, Geodata og Idium har i fellesskap utviklet løsningen basert på plattformene ArcGIS Server og Idium Portal. I prosjektet skal det i det i hovedsak ha blitt arbeidet med dataseleksjon, brukerfunksjonalitet og kvalitetssikring.

- Vi er svært glade for at Riksantikvaren får enda mer nytte av sin ArcGIS Server-løsning, som er i stand til å tilby all nødvendig funksjonalitet for Kulturminnesok.no. Dette prosjektet viser på en god måte hvordan geografisk informasjon enkelt kan deles og levere nytteverdi til langt flere. Riksantikvarens plattform for å håndtere geografisk informasjon inneholder kraftige funksjoner for å levere spennende tjenester til et bredt publikum, sier Geir Hansen, administrerende direktør i Geodata, i en pressemelding.

- Jeg ser fram til å se effektene av dette. Vi har sett mange eksempler på hvordan frigivning av geografibasert informasjon på Internett utløser stor kreativitet og skaper nye verdifulle bruksområder. Tenk bare hvor nyttig det kan være for alle som skal bygge noe. Nå kan de for første gang slå opp og se om de kommer i konflikt med registrerte kulturminner i området, fortsetter Hansen.

Den nye løsningen skal også være designet for å skape engasjement og deltagelse fra publikum. Facebook-, Twitter- og tips-funksjonaltet er bygd inn, samt muligheten til å kommentere eller melde inn funn.

I tillegg til tekst- og kartinformasjon om de forskjellige kulturminnene, tilbyr den nye tjenesten også relevante bilder og video om relevante temaer. Men på nettstedet heter det:

«Mange av kulturminnene er illustrert med fotografier, illustrasjoner og/eller beskrivende tekst, men ikke alle. Kulturminnesøk er i stadig utvikling og vi er avhengig av brukernes tilbakemeldinger for å bli bedre.»

Kulturminnesok.no lanseres først klokken 17:00 i dag, men man kan få en sniktitt ved å bruke denne lenken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra