RESULTATERFINANS

«Monty» kjemper videre for MySQL

Gründer «Monty» Widenius ber om hjelp for å berge hjertebarnet fra Oracle.

15. des. 2009 - 08:59

Friprogdatabasen MySQL vil havne hos databasegiganten Oracle med mindre EU setter seg i mot. I går signaliserte EUs konkurransekommissær Neelie Kroes at hun ser positivt på et utspill fra Oracle, som gir ti høytidelige løfter om MySQL for å imøtekomme hennes prinsipielle innvendinger.

MySQL-gründer Michael «Monty» Widenius trapper nå opp sin kampanje for å berge sitt hjertebarn, som han solgte til Sun i januar 2008, og som Oracle får kontroll over hvis EU godkjenner deres kjøp av Sun.

Lørdag publiserte Widenius enda et langt innlegg på sin blogg, der han ber om hjelp for å berge MySQL.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Han arbeider selv med en «fork» (en gren som tar av fra et utviklingsprosjekt) kalt MariaDB, men gjentar at en gren er ikke nok for å berge hovedprosjektet.

Michael «Monty» Widenius ber alle bidra til å berge hjertebarnet. <i>Bilde: M. Widenius</i>
Michael «Monty» Widenius ber alle bidra til å berge hjertebarnet. Bilde: M. Widenius

Mens andre peker på at Eben Moglen, jussprofessor ved Columbia University i New York, direktør for Software Freedom Law Center og juridisk rådgiver til Richard Stallman og hans Free Software Foundation, ikke ser noe problem i at Oracle overtar MySQL, trekker Widenius fram et brev til EU-kommisjonen der Richard Stallman, James Love og Malini Aisola fra Knowledge Ecology International (KEI), og Jim Killock fra Open Rights Group (ORG) ber om at MySQL må fristilles som vilkår for å godkjenne Oracles kjøp av Sun. (digi.no har ikke tidligere vært klar over dette brevet, som er datert 19. oktober 2009.)

Widenius ber de som leser bloggen hans om å kontakte alle MySQL- og friprogbrukere, og få dem til å bli med på en protestaksjon.

Aksjonen går ut på å sende e-postmeldinger til EU-kommisjonen med argumenter for hvorfor MySQL ikke bør havne hos Oracle.

Widenius peker på at det haster: Selv om EU formelt har til 27. januar for å ta en endelig avgjørelse, må innvendinger være dem i hende innen 19. desember, altså førstkommende lørdag.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.