BEDRIFTSTEKNOLOGI

Opera 10.5 skal bli verdens raskeste

En tidlig testutgave er årets julegave fra Opera Software.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
22. des. 2009 - 11:34

Nettleseren Opera har blitt hengende litt etter noen av konkurrentene på ytelsessiden. Det ønsker Opera Software å gjøre noe med i neste versjon av nettleseren, som blir Opera 10.5.

I dag ble denne versjonen gjort tilgjengelig i det som sannsynligvis er en temmelig lite stabil utgave (prealfa), men som likevel skal demonstrere hva man kan vente seg fra det norske selskapet i tiden som kommer.

Opera 10.5 vil inkludere en rekke nyheter. Blant disse er den nye JavaScript-motoren «Carakan», som i Sunspider-testen skal være sju ganger raskere enn Futhark-motoren som sitter i Opera 10.10. Foreløpig er det bare Windows-versjonen av Opera 10.5 som har en ytelsesoptimalisert utgave av Carakan, som også skal ha støtte for deler av ECMAScript 5-standarden, blant annet integrert JSON-støtte.

digi.no testet Opera 10.5 pre-alpha på en helt ordinær pc i full bruk, altså en svært lite vitenskapelig måte. Der utførte den nye Opera-versjonen Sunspider-testen på 665,4 ms, mens Google Chrome 4.0.266.0 utførte den på 629,4 ms. Opera 10.10 brukte derimot 3816,8 ms.

Den kommende Opera-versjonen skal også leveres med «Vega», som er et nytt grafikkbibliotek som skal gi betydelig raskere 2D-grafikk. Planen var at Vega skulle gi raskere SVG-basert vektorgrafikk, men bibliotektet har senere blitt utvidet til også å støtte canvas-basert grafikk, og det skal nå brukes til all grafikkgjengivelse i Opera 10.5. Vega skal også kunne maskinvareakseleres via OpenGL eller DirectX, men dette ligger trolig noe lenger fram i tid. Operas egne ytelsestester viser at Vega kan gi så mye som tre ganger så høy ytelse ved gjengivelse av kompleks grafikk i Futuremarks Peacekeeper-testen.

Opera Software har alltid vært opptatt av webstandarder, og med Opera 10.5 innføres støtte for ytterligere komponenter fra CSS3 og HTML5.

Dette gjøres gjennom presentasjonsmotoren Presto 2.5, som nå blant annet støtter CSS-regler for avrunding av hjørner, samt den utvidete spesifikasjonen for kantlinjer og bakgrunner. I tillegg støttes CSS3 Transforms og Transitions. En nærmere beskrivelse av denne funksjonaliteten, finnes på denne siden.

Opera 10.5 får også støtte for lokal, frakoblet lagring av data, gjennom HTML5-komponentene Web Storage og Web SQL Database. Den sistnevnte tar i bruk det kompakte databasesystemet SQLite.

Også i brukergrensesnittet til Opera 10.5 vil det være en rekke nyheter. Nå får også Opera støtte for «private browsing», altså muligheten til å surfe på nettet uten at det lagres spor etter dette på maskinen som brukes. Dette kan gjøres i et eget vindu eller i en enkelt fane.

Den kommende utgaven skal være bedre integrert med omgivelsene i operativsystemet. Det loves støtte for Windows 7-funksjonalitet som Aero Glass, Aero Peeks og Jumplists, og overgang til Cocoa på Mac, med blant annet støtte for forent verktøylinje, touchpad-gestikulering og kunngjøringer gjennom Growl.

Opera 10.5 prealfa med ikke-modal dialogboks.
Opera 10.5 prealfa med ikke-modal dialogboks.

De fleste dialogbokser, inkludert HTTP-autentisering og JavaScript-varsler, skal nå være ikke-modale, det vil si at de vises som et lag over selve webinnholdet, uten å påvirke brukertilgangen til andre faner eller vinduer.

Det loves også nye verktøy for søk i sideinnholdet, for passordadministrasjon og for tilgang til mellomlagrete filer.

Selve brukergrensesnittet har blitt enda mer orientert omkring hver enkelt fane, tilsvarende det man finner i blant annet Google Chrome.

Foreløpig er denne testversjonen av Opera 10.5 bare tilgjengelig for Windows og Mac. En Linux-versjon skal komme noe senere.

Det advares om at dette ikke er noe ferdig produkt og at det er ustabiliteter på enkelte områder og at minnebruken kan være noe høy.

Nedlastingslenker og mer informasjon finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.