UTVIKLING

Opera får helt ny video-støtte

Planlegger blant annet underteksting av HTML-video.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. jan. 2010 - 08:56

Opera Software er i ferd med å bygge versjon 10.50 av selskapets nettleser og kom på nyttårsaften med en ny og fortsatt svært tidlig testutgave som viser fram en ny implementasjon av video-elementet i HTML5.

I et blogginnlegg skriver Operas Philip Jägenstedt at selskapet fortsatt mener at webstandarden må bygge på åpne standarder. Derfor vil nettleseren fortsatt støtte lydcodecen Vorbis og videocodecen Theora, i tillegg til ren WAVE PCM-lyd.

Men ifølge Jägenstedt er codecstøtten omtrent det eneste som vil gjenstå av den opprinnelige implementeringen av video-elementet i nettleseren. Dette skyldes delvis at spesifikasjonen for elementet har blitt videreutviklet siden den først ble foreslått.

I den nåværende testversjonen støttes innebygde kontroller, skriptstyrte kontroller, posterbilde, muligheten for å tegne opp rammer fra video-elementet i canvas-elementet, valg av kilde avhengig av codec og omgivelser, samt skript-basert deteksjon av codec.

Opera Software har i denne utgaven også lagt til medierammeverket GStreamer som et ekstra lag, noe som åpner for prosessering i et separat tråd. Dette skal gi bedre responstider og lydkvalitet. Opera skal kunne spille av alt som GStreamer kan håndtere. Men bibliotekene libogg, libvorbis og libtheora skal fortsatt være inkludert.

I Linux- og FreeBSD-utgavene vil Opera 10.50 avhenge av den systeminstallerte utgaven av GStreamer. Denne pakken må derfor være installert for at videoavspillingen skal fungere.

I Windows-versjonen er en strippet utgave av GStreamer inkludert. Endringene Opera har gjort i denne, tilbys som åpen kildekode. Noen Mac-versjon av GStreamer er foreløpig ikke tilgjengelig, og dermed heller ikke støtte for video-elementet.

Opera Software håper at video-elementet blir omfavnet av webutviklere. Ytterligere funksjonalitet vil kunne bidra til det. Jägenstedt nevner blant annet avspilling i fullskjermsmodus, undertekster, Media Fragment URI-er som lenker til et spesielt tidspunkt i videoen, samt mer CSS for å gjøre video-elementet og weben som et hele mer attraktivt.

Jägenstedt nevner også sikkerhet, ytelse og stabilitet, og mener at man heller ikke må glemme SVGs egne audio- og video-elementer.

Den nye testversjonen er tilgjengelig på denne siden. Der opplyses det også en del om hvordan Unix/Linux-utgaven integreres med systemet grafiske verktøysett, noe som nettleseren ikke lenger er basert på Qt.

Jägenstedt oppgir en rekke eksempler på bruk av video-elementet i sitt blogginnlegg. Disse kan testes i den nye utgaven av Opera 10.50 eller med andre nettlesere som støtter video-elementet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.