Google gjorde det klart allerede i august i fjor at selskapet ønsker å kjøpe On2, et selskap som utvikler løsninger for koding og dekoding av video. Men On2s aksjonærer nøler med å sluke agnet, og selskapet har to ganger utsatt en ekstraordinær generalforsamling to ganger.
Derfor har Google nå økt budet, slik at aksjonærene i tillegg til å motta 0,001 Google Class-aksjer for hver On2-aksje, nå tilbys 0,15 dollar i kontanter per aksje. Samtidig skal verdien av Google-aksjene ha steget betydelig siden august, mens verdien på On2-aksjene skal være tilnærmet uforandret.
Under et nytt aksjonærmøte den 17. februar, vil aksjonærene bli bedt om å vurdere og stemme over fusjonsforslaget. Styret i On2 har anbefalt dette.
Google har ikke sagt noe om selskapets planer for On2, men mange mener at Google kjøper On2 ikke bare for å få eierskap til selskapets videoteknologier, men også en mulighet til å tilby disse på en måte som gjør det mulig å implementere dem i alle nettlesere.
Google eier som kjent Youtube, som i utgangspunktet benytter en Flash-basert løsning for å vise video i nettleserne. Dette avhenger av at brukerne har en Flash-basert plugin installert, og Google er av den oppfatning at plugins, i alle fall fra andre enn selskapet selv, bør unngås dersom det er mulig.
Med unntak av Internet Explorer, støtter alle de nyeste nettleserne video-elementet, som er en del av HTML5-utkastet. Dette kan erstatte behovet for å bruke en plugin-basert løsning på Youtube, men da kreves det at alle nettlesere kan spille av videoformatet som benyttes. I dag er dette et problem, siden det ikke er noen enighet om hvilke format som skal støttes.
Mozilla støtter kun Ogg Theora-formatet, mens Apple kun støtter H.264. Google støtter begge formatene i Chrome. I utgangpunktet støtter Opera kun Theora, men skal nå ta i bruk en GStreamer-basert løsning som åpner for flere formater.
Årsaken til at ikke alle kan eller vil implementere enten H.264 eller Theora, er lisensbetingelser eller usikkerheter rundt patenter. Ogg Theora er interessant nok basert på en løsning som On2 har frigitt rettighetene til.
On2 har videreutviklet videocodec-ene sine betydelig siden VP3, som Theora er basert på, ble forlatt. Flash-video er basert på On2s VP6, mens Skype videokonferanseformat er basert på VP7. Den nyeste codec-en fra On2 heter VP8 og demonstreres på denne siden, hvor den sammenlignes med H.264.
Dersom Google kjøper On2 og sikrer at i alle fall én av de nyere videoteknologiene blir attraktivt å implementere i de andre leverandørenes nettlesere, vil selskapet på sikt kunne kvitte seg med den Flash-basert løsningen. Videoene tilbys allerede i dag i H.264-format til iPhone-brukerne, men dette formatet vil ikke kunne være «spiselig» for Mozilla så lenge det koster penger å implementere det.
Det er selvfølgelig mulig for Google å tilby Youtube-videoene i enda et format, altså Theora. Men Googles Chris DiBona skriver i dette innlegget at det å tilby Youtube-videoene med samme kvalitet som i dag, vil kreve særdeles mye ekstra båndbredde, så det er lite trolig at Google velger å gjøre dette.
Uansett hva Google velger å gjøre, så vil det legge et betydning press på de andre nettleserleverandørene for å følge opp. Youtube har blitt et av de mest populære nettstedene som finnes, og nettlesere som ikke støtter tjenesten, vil raskt kunne miste mengder av brukere - i alle fall i hjemmene.
Les også:
- [02.03.2010] Google kjøper Adobe-konkurrent
- [18.02.2010] Google får kjøpe videoselskap
- [21.01.2010] Betatester HTML5-utgave av YouTube
- [04.01.2010] Opera får helt ny video-støtte
- [07.08.2009] Tror Google driver et høyt spill med åpen kildekode
- [06.08.2009] Google kjøper videokodek-selskap
- [07.07.2009] Uenighet stopper videoformat i HTML 5
- [04.11.2008] Royaltyfritt videoformat klar for weben