Amazon dominerer det digitale bokmarkedet, men det er ventet de får kraftig konkurranse fra en rekke aktører fremover.
Nå forbereder bokkjempen seg på å bedre økosystemet rundt deres populære lesebrett Kindle.
Den tilhørende nettbutikken Kindle Store blir nå også en programvarebutikk, etter mønster fra Apples App Store.
Amerikanere har fått laste opp og selge bøker i Kindle Store i to år allerede. Denne uken åpnet tilbudet for resten av verden, selv om det foreløpig kun er støtte for engelsk, tysk og fransk språk.
Amazon utvider nå sin velsmurte distribusjonskanal og inviterer utviklere til å lage og selge såkalt aktivt innhold, interaktive programmer.
En egen utviklerpakke (Software Developer Kit, SDK) blir tilgjengelig i betautgave i neste måned.
- Kindles SDK gir utviklere tilgang til programmeringsgrensesnitt, verktøy og dokumentasjon for å lage programvare til Kindle, kunngjør selskapet.
Interaktive reisehåndbøker som foreslår aktiviteter basert på sanntids værdata, kokebøker med med menyfunksjoner og spill er bare noen av mulighetene dette vil gi brukerne på sikt, foreslår selskapet.
- Mange utviklere har ønsket seg denne muligheten, og SDK-en åpner for mange spennende muligheter. Vi ser frem til å la oss overraske over hva som blir laget, uttaler Amazon Kindle-direktør Ian Freed.
Nyheten kommer bare dagen etter at Amazon lover å gi innholdsprodusenter en større del av kaken. Tidligere har selskapet tatt 65 prosent av listepris, mens forfattere har fått beholde 35 prosent av omsetningen.
En ny ordning skal fra og med i sommer gi e-bokforfattere 70 prosent, men tilbudet gjelder kun for bøker solgt i prissegmentet 2,99 - 9,99 dollar. Ordningen vil imidlertid kun være tilgjengelig for amerikanere. Mer om dette her.
Fordelingsnøkkelen deres for programvare er foreløpig ikke kjent, men vi ville ikke bli overrasket om selskapet legger seg nærmere 70/30-modellen (mest til utviklerne) som Apple og Google tilbyr i sine mobile programvarebutikker.
Kindle har såkalt elektronisk blekk, som skal gi omtrent like god lesbarhet som på papir, og finnes i to utgaver. Vanlig Kindle har seks tommers skjerm, mens storebroren Kindle DX har en skjerm på 9,7 tommer. Skjermene kan vise grafikk og tekst, men kun i 16 gråtoner.
Utviklere kan lære mer om tilbudet og melde sin interesse for tilgang til plattformen på denne nettsiden. I første omgang vil tilgangen bli begrenset, men Amazon oppgir ikke hvor mange brukere som får være med.
Kindlebrukere kan enkelt kjøpe og laste ned innhold gjennom lesebrettets trådløse forbindelse. Gjennom en avtale mellom Amazon og AT&T støttes overføring over 3G og vanlig GSM-mobilnett i over hundre land, deriblant Norge.
Les også:
- [03.06.2010] Kindle inn i butikkhyllene
- [29.01.2010] Kraftig økt resultat for Amazon.com
- [18.01.2010] Alle får selge innhold til Kindle