Store mengder offentlige data blir frigitt i en rekke land. USA har sitt prosjekt og nettsted data.gov, mens danskene kan skilte med digitaliser.dk.
Datakilder, som tidligere lå fastlåst i interne systemer gjøres tilgjengelig, og danner grunnlag for helt nye og spennende sammenstillinger og løsninger.
Storbritannia er siste land ut. Nettjenesten data.gov.uk åpner i dag offisielt, etter et halvt års prøvetid.
Prosjektet er hjertebarnet til web-oppfinneren Tim Berners-Lee, som i mange år har ivret for den semantiske weben. Den semantiske weben er ennå en fremtidsvisjon, der innholdet eller dataene skal kunne forstås og tolkes på tvers av maskiner og mennesker.
Strukturerte, åpne data er en viktig forutsetning for dette. Oppblomstringen av såkalte mashups eller remikser av ulike datakilder de siste årene, med blant annet kart- og værdata, kan sees på som synlige eksempler på verdiskapningen dette fører med seg.
Britiske data.gov.uk har ved åpningen nær 3.000 ulike datakilder. Her kan man boltre seg i data om alt fra flytrafikkdata, informasjon om jordbruk, helse, økonomi, skoleresultater, trafikkuhell og svært mye mer.
Oversikten er heldigvis både søkbar og inndelt i kategorier. Vi skylder å gjøre oppmerksom på at nettstedet på åpningsdagen tidvis er svært belastet. Det er åpenbart stor interesse for dette.
Hva så med Norge?
Den forrige fornyningsministeren Heidi Grande Røys ivret for delingskulturen på internett, og tidligere politisk rådgiver i departementet Jørund Leknes ga inntrykk for at de ønsket å tilby en offentlig skattekiste av data.
- I prinsippet bør all informasjon som er tilgjengelig etter offentlighetsloven eller data som er offentlig etter andre regler fritt kunne tilbys, mente Leknes i fjor høst.
Enn så lenge har norske myndigheter til gode å ta et slikt initiativ og legge frem en strategi for frigjøring av nedlåste datakilder. Ballen ligger hos politikerne, og det hviler et stort ansvar på nåværende fornyingsminister Rigmor Aasrud om å få til noe.
Statsråden og øvrig politisk ledelse i fornyingsdepartementet (FAD) er imidlertid på reise og ikke tilgjengelig for kommentar i dag.
- Vi følger med på hva Storbritannia gjør og hva Danmark har gjort. Men departementet har ikke landet på noen løsning for fremstillingen av offentlige data ennå. Dette er noe vi jobber med, sier informasjonsrådgiver Helge Kvandal i fornyingsdepartementet til digi.no.
Inntil videre er det private prosjektet Datakilder.no den beste oversikten over åpne norske datakilder.
Les også:
- [08.03.2011] - Åpne data er sunn fornuft
- [22.04.2010] Verdensbanken frigir data
- [16.04.2010] Ber om hjelp til data.norge.no
- [04.03.2010] Seattle slipper ut offentlige data
- [24.02.2010] Norge får egen «data.gov»
- [29.10.2009] Ber Oslo gi bort digitale kart
- [07.09.2009] Vil tilby skattekiste med offentlige data