Bærum kommune besluttet for halvannet år siden å satse 20 millioner kroner for å videreutvikle eget økonomisystem som fri programvare.
Det virksomhetskritiske systemet var egenutviklet gjennom mange år. Kildekoden skulle danne grunnlaget for Norges så langt største offentlige friprog-prosjekt.
Kommunen la vekt på analyser som viste at det var mye penger å spare på å modernisere løsningen, fremfor å kjøpe hyllevare fra etablerte, proprietære aktører.
- Vi har en verdi som kan deles med andre. Tenken er å bygge videre på det vi allerede har. Vi bygger ikke nytt, vi deler det vi har og moderniserer det, sa kommunens prosjektleder Knut Helland til digi.no den gangen.
Rundt 20 millioner kroner regnet de med å spare på dette, sammenlignet med å kjøpe proprietær hyllevare. Det hele skulle være et spleiselag mellom flere kommuner i Norge.
Høsten 2008 ble Bærum kommune hedret som årets eKommune for prosjektet.
Løsningen er fortsatt i produksjon i kommunen, men kildekoden ble aldri sluppet.
Computerworld Norge avslørte fredag at det ambisiøse friprog-prosjekt skrotes.
Kilder digi.no har pratet med i dag, som har vært nær prosessen, forteller at mye av lufta forsvant ut av ballongen da prosjektleder Knut Helland i fjor sluttet og begynte i Ringerike kommune. Rådmann Elisabeth Engen gikk året før til ny jobb som sjef for jernbaneverket.
- Disse to hadde en visjon og en tanke bak prosjektet, men kanskje ville også de ha endt opp med å vrake prosjektet, sier en.
At prosjektet på mange måter punkterte da de to sentrale personene forsvant bekreftes av anonyme kilder som også uttaler seg til Computerworld. Avisen skriver i dag at det er svært uklart hva som vil skje med Bærum kommunes friprog-satsing fremover.
Senere snudde kommunens politikere og valgte å gå vekk fra tanken om å lage løsningen selv.
- Det ligger et politisk vedtak om at programvaren skal kjøpes og ikke utvikles selv, sier kommunestyremedlem Harald Sævareid (SV) til Computerworld.
- Velger nok ikke friprog
Det er i dag full politisk enighet i Bærum kommune om å vrake dagens økonomisystem, men det er foreløpig ikke vedtatt hva slags økonomisystem som skal velges.
- Sånn det ser ut nå vil Bærum kommune gå ut med et åpent anbud. Det kan fortsatt bli fri programvare, men det er ikke sannsynlig, sier Christer Gundersen, utviklingsleder for fri programvare i offentlig sektor i Friprogsenteret til digi.no.
At kommunen mest sannsynlig kommer til å måtte velge proprietær løsning forklarer han på følgende måte:
- Det er ikke sikkert økonomisystem er i et modningsløp som gjør at man i år kan ha felles løsning basert på fri programvare. Men det er ingen tvil om at det er et stort potensial her, sier Gundersen.
Friprogsenteret har lenge brukt Bærum kommunes satsing på friprog-regnskapssystem som kroneksempelet på at en spennende modell fungerer i praksis.
- Er det pinlig at dette prosjektet nå havarerer?
- Nei, det er det ikke. Potensialet for et felles kildekodebasert økonomisystem er akkurat like stort. Men kanskje var det er godt valg at Bærum kommunes kildekode ikke ble delt ut, sier Gundersen og fortsetter:
- Det er ingenting som tyder på at kildekoden er av dårlig kvalitet, men Visual Basic er ikke akkurat moderne teknologi.
- Vi har et veldig pragmatisk forhold til gjennomføringen av prosjekter, enten de er basert på friprog eller proprietære. Når man sjøsetter en skute av dette formatet, så er det viktig at den flyter, sier Christer Gundersen.
Digi.no i dag forsøkt å få en kommentar fra Bærum kommunes nåværende prosjektleder for bytte av økonomisystem, men har ikke fått kontakt med vedkommende.
Bærum kommune fikk i fjor høst tildelt 400.000 kroner i offentlige støtte gjennom IT-direktoratet (Difi) til prosjektet for å bytte regnskapssystem. Pengene er del av regjeringens tiltakspakke mot finanskrisen.
I tildelingen er det tatt høyde for en prosjektkostnad på 40,5 millioner kroner. Det er nær dobbelt så mye som kommunen beregnet at prosjektet ville koste med egenproduksjon.
I prosjektbeskrivelsen heter det at (...) Alternativene er anskaffelse av standard programvare eller fri programvare herunder videreutvikling av dagens løsning. (...).
Les også:
- [12.05.2010] Bærum er årets IT-kommune
- [23.02.2010] Difi snuser på «eForvaltning 2.0»
- [03.02.2010] Ny teknologi skal avverge signalfeil på tog
- [29.10.2008] - Fanatisme gir sjelden gode løsninger
- [03.09.2008] Friprog gjorde Bærum til årets eKommune
- [28.08.2008] Bærum satser 20 millioner på friprog-prosjekt