JUSS OG SAMFUNN

Kina avviser alle anklager

Hevder å ville styrke samarbeidet om bekjempelse av nettkriminalitet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. jan. 2010 - 10:02

De kinesiske myndighetene har blitt anklaget for å stå bak nettangrepet mot Google og flere titalls andre selskaper i desember i fjor, men stiller seg totalt avvisende til anklagene. I angrepene skal det ha blitt forsøkt å oppnå tilgang til blant annet Gmail-kontoene til kinesiske opposisjonelle.

- Anklager om at den kinesiske regjeringen deltok i kyberangrep, enten direkte eller indirekte, er grunnløse og har til hensikt å sverte Kina, sier en talsmann for det kinesiske ministeriet for industri og informasjonsteknologi til Xinhua i går.

- Kinas politikk angående Internett-sikkerhet er åpen og konsekvent, forteller talsmannen. Han mener Kina er det landet som er mest utsatt for hacking, ikke minst virusangrep. Disse angrepene skal ha rammet både privatpersoner og sektorer som finans, transport og energi i Kina.

I en offisiell uttalelse fra den kinesiske regjeringen heter det at Kinas regulering av Internett-bransjen er på linje med lovene og bør være foruten uberettigete forstyrrelser.

Ifølge en talsperson er reguleringene basert på grunnloven, loven for beskyttelse av mindreårige og en bestemmelse om Internett-sikkerhet uarbeidt av Den Nasjonale Folkekongressens stående utvalg.

- Informasjon som egger til omstyrtelse av statsmakten, vold og terrorisme, eller som inkluderer pornografisk innhold, er eksplisitt forbudt i lovene og reguleringene, forteller talsmannen.

- Kina er fullt berettiget til å håndtere dette ulovlige og skadelige nettinnholdet. Dette har ikke noe å gjøre med påstanden om «begrensninger av Internett-frihet», hevder talsmannen.

Videre sier han at ulike land har forskjellige forhold og realiteter, og at de derfor regulerer Internett på ulike måter.

- Kinas regulering av Internett-industrien har vist seg å være egne for Kinas nasjonale forhold og i tillegg på linje med vanlig praksis i de fleste land, sier han.

- Kina er villig til å samarbeide og å diskutere spørsmål om Internett-utvikling og -kontroll med andre land, men at landet sterk motsetter seg enhver utfordring av kinesiske lover, eller innblanding i kinesiske, indre anliggender under påskudd om «Internett-regulering», uavhengig av sannheten, sier talsmannen.

Han legger til at kinesiske statsborgeres rett til å uttrykke som er innenfor det som tillates av loven, er godt beskyttet, og at disse meningene blir vurdert av regjeringen når den tar beslutninger.

Talsmannen legger til at ved utgangen av 2009 hadde Kina 384 millioner Internett-brukere, mens antallet kinesiske nettsteder var på 3,68 millioner.

- Kina har millioner av nettbaserte fora og mer enn 200 millioner blogger, og hver dag blir det postet mer enn 4 millioner nye blogginnlegg, avslutter han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra