FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil ikke at Apple skal bestemme bokpris

E-bøker må bli dyrere, mener Gyldendals Bjarne Buset – nybakt iPad-fan.

29. jan. 2010 - 14:12

Mens den norske bokbransjen forbereder lansering av sin forsinkede ebok-plattform, utfordres de i stadig større grad av utenlandske aktører.

Amazon er dominerende med over 300.000 digitale titler og lesebrettet Kindle, som ifølge selskapet så langt er solgt i «millioner» av eksemplarer.

Apple avduket denne uken sin iPad, tavle-pc-en med innebygget bokhandel. Barnes & Noble (B&N) introduserte sitt Android-baserte lesebrett Nook og én million e-bøker i fjor høst.

Det er en vrimmel av lesebrett, distribusjonskanaler og formater. Noen er åpne, andre låser brukeren eller kjøpte bøker fast til en bestemt plattform.

Den norske bransjeløsningen bokbasen.no åpner etter planen 16. mars. Hvordan vil norske forlag forholde seg til den internasjonale konkurransen?

To forhold blir avgjørende, forteller informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal, en slags bransjens talsmann på området. Det ene forholdet er teknisk.

- Vi undersøker hvordan e-bøker er teknisk tilrettelagt på iPad. Vi vil gjerne at bøkene våre skal kunne leses på disse brettene, fordi vi regner med at de blir svært populære.

Tilhenger av e-bøker, men skeptisk til lukkede formater: informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal.
Tilhenger av e-bøker, men skeptisk til lukkede formater: informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal.

Buset, som har lest bøker på ulike digitale innretninger i en årrekke allerede, mente Kindle var svært spennende ved den norske lanseringen i fjor. Han er minst like nysgjerrig på iPad.

- iPad er veldig spennende. Jeg må ha en sånn, det er helt klart. Likevel er jeg skuffet over at den ikke multitasker. Det er rart å ikke kunne lytte til Spotify mens jeg leser e-bøkene mine, sier informasjonssjefen.

Tror ikke på lukket økosystem

Bokbasen har satset på EPUB-formatet og PDF, med valgfri kopibeskyttelse med Adobe Digital Editions. Det utelukker Kindle, som har sitt eget proprietære format. iPad støtter EPUB, men legger trolig på sin egen DRM-beskyttelse.

- Hvis bøkene låses fast til enkelte apparater, tror jeg ikke e-bøker blir noen suksess, fastslår Buset, som likevel regner med at «dette løser seg over tid».

Det andre som avgjør om norske forlag vil inn i Apples univers går på det forretningsmessig, altså pris og hva de sitter igjen med av kaka.

Vurderer egen «app»

- Apple stiller etter det jeg skjønner betingelser for pris. Bøker i deres iBooks-tjeneste kan ikke være dyrere enn 15 dollar. Den prisen kan ikke norsk bokbransje forholde seg til.

Han legger til at dersom de får lagt inn en app, der de selv får bestemme prisnivået på bøkene, så kan det bli aktuelt. Apples App Store tilbyr flere slike, inkludert eget program for Kindle.

- Blodig priskrig

Men hard konkurranse har tvunget prisen for nye digitale bestselgere ned under 10 dollar i USA. Dette er langt unna den prisen Buset og kollegene i forlagsbransjen ser for seg.

Det er helt feil forventninger til hvor billige e-bøker kan og bør bli. - Den norske bokbransjen ønsker seg ikke den blodige priskrigen som nå pågår mellom Amazon og Barnes & Noble. Nye norske bøker koster i dag 300 kroner over disk, pluss minus. Å selge disse til under en tredel av prisen tror vi ikke er en sunn utvikling.

Ifølge Buset kan ikke norske kunder forvente mer enn maks 25-30 prosent lavere priser i den digitale bokhandelen, sammenlignet med i butikk.

- I en ren e-bok-verdikjede spares 20-30 prosent av utgiftene. Distribusjon, trykking og landbasert bokhandel faller bort, men fortsatt gjenstår de største utgiftene, som er redaksjonelt arbeid, markedsføring og salg, hevder han.

- Dere frykter ikke at mange allerede har vendt seg til at e-bøker ikke skal koste mer enn rundt 10-15 dollar?

- Klart vi frykter det. Amerikanske forleggere er fortvilet over det prisnivået. Det er helt feil forventninger ute blant folk flest til hvor billige e-bøker kan og bør bli. Her har vi en stor jobb i gjøre.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.