Google kjørte i fjor sommer rundt for å kartlegge norske veier i tre dimensjoner. En spesialkonstruert bil knipset åtte bilder hver tiende meter.
Den visuelt imponerende street view-tjenesten deres ble i går omsider lansert også i Norge. Foreløpig dekkes blant annet Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, samt byene i Østfold og Vestfold. Dekningen skal utvides fremover.
Google har gjort mer enn å bare stifte bildene sammen til panoramaer. De har også målt opp bygningene og laget ekte 3D-modeller av dem underveis.
Øverst på en meterhøy mast på de røde små Opel Astra-bilene til Google er det festet åtte kameraer. Under er det flere lidarsensorer, laserbaserte måleinstrumenter som måler bygningene som passeres. Slik kan Google skape 3D-modeller.
- Hvert bilde er geokodet og vi har kompassretningen. Det er tatt flere hundre millioner bilder bare i Norge, forteller geoteknolog Google Ed Parsons til digi.no.
Under gårsdagens pressemøte viste han hvordan street view kan benyttes for å finne butikkers åpningstider eller når det er lov å parkere utenfor hotellet man skal bestille. I mange tilfeller er det mulig å fange opp slik informasjon fra bildene.
- Dette er informasjon det ellers ville vært svært vanskelig å finne på andre måter, mente Parsons.
Han ville ikke fortelle hvor stor oppløsning det er på originalbildene, men innrømmet at den er større enn det brukerne får se i sluttproduktet.
Street view er del av Google Maps og dataene kan brukes av flere enn bare Google selv. Det åpner for nye og spennende løsninger.
- Når får vi se street view i alminnelige GPS-enheter?
- Det vet jeg ikke, men det er ikke noe i veien for at en GPS-produsent lager dette. API-et (programmeringsgrensesnittet) er som kjent fritt tilgjengelig.
Holodeck
På Google-kontoret i London, der Parsons normalt holder til, har de satt opp innretningen selskapet kaller Liquid Galaxy, tidligere kjent som ”The Holodeck” med klare referanser til science-fiction teknologien fra Star Trek.
Her spilles bildene fra Googles tjenester Earth, Maps og Street View av i sømløs animasjon. Åtte høyoppløste flatskjermer er plassert på høykant i en sirkel. Effekten skal være imponerende.
- Holodeck-navnet likte jeg bedre, humrer Parsons, som innrømmer at han er en svoren science fiction-tilhenger.
- Når blir denne løsningen tilgjengelig for andre?
- Jeg vet ikke om den noen gang blir det, men det er mulig å lage slike animasjoner av bildene allerede, gjennom vårt API. Det er slett ikke umulig å tenke seg at andre lager en slik løsning med våre data, smiler Parsons.
Bildene og de tredimensjonale bygningene i norske byer kan med andre ord bli gjenstand for litt av hvert, men det er opp til kreative utviklere å lage noe.
Les også:
- [04.10.2010] Bygg ditt eget «Google holodeck»
- [16.03.2010] Google Earth på steroider
- [09.02.2010] Google har lansert Street View i Norge
- [08.12.2009] Slik er Googles «holodeck»
- [05.08.2009] Se opp for Street View-bilene
- [22.04.2009] Google gatelangs i Norge